Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου, εξαιτίας της δολοφονίας Soleimani

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης δολοφονίας του αρχιστράτηγου του Ιράν, Qassem Soleimani, και οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών χαρακτηρίζονται από ανησυχία και σπασμωδικές κινήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του πετρελαίου άγγιξε σήμερα τα 70 δολάρια ανά βαρέλι, αφού οι αγορές ανησυχούν για κλιμάκωση της έντασης και για άμεσα αντίποινα.

Η επιχείρηση των ΗΠΑ με μη επανδρωμένα drones δεν έπληξε στόχους που σχετίζονται με το πετρέλαιο. Ωστόσο, η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή προκάλεσε απότομη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

Αυξήθηκε κατά 4% η τιμή του μαύρου χρυσού

Στο σημερινό άνοιγμα των αγορών, η πορεία της τιμής του πετρελαίου ήταν ανοδική. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του IWT αυξήθηκε αρχικά κατά 4,4%, στα $63,84 ανά βαρέλι, ενώ αργότερα κατέληξε στα $63,07 ανά βαρέλι. Αντίστοιχη ήταν και η πορεία του Brent, το οποίο έφτασε στα $68,37, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 3,2%.

Προς το παρόν, πάντως, η τιμή του μαύρου χρυσού μοιάζει σταθερή, σε επίπεδα που οι επενδυτές είχαν να δουν από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η κλιμάκωση των εχθροτήτων στη Μέση Ανατολή, όμως, και η δέσμευση του Ιράν σε αντίποινα ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό τις αγορές και φαίνεται πως θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία της τιμής του πετρελαίου τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.