Στην… αντεπίθεση περνά το USD/JPY

Παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη Παρασκευή βρέθηκε στα χαμηλότερα σημεία των τελευταίων ημερών και ότι το αμερικανικό δολάριο (USD) έχει αποτύχει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, το USD/JPY ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση, μετά από μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από την πτώση της ισοτιμίας του. Εν μέσω φόβων για οικονομικό πόλεμο παγκόσμιας κλίμακας, το ζεύγος μοιάζει να επανέρχεται σε τροχιά ανόδου, βασιζόμενο στις επιδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, αλλά και στα κέρδη που μπορεί να φέρει το ρίσκο επένδυσης σε αυτό.

Αυτή τη στιγμή, άλλωστε, το USD/JPY βρίσκεται στα επίπεδα του 109.946, με σκοπό να ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 110.000. Οι επενδυτές που το εμπιστεύονται έχουν αυτόν ακριβώς το σκοπό και είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν, βασιζόμενοι στις εξελίξεις που ανοίγουν ένα τέτοιο περιθώριο.

Τα καλά νέα από τις ΗΠΑ

Αν και οι ΗΠΑ αποτελούν το επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας για τους λάθους λόγους αυτές τις ημέρες, η αποδυνάμωση του USD φαίνεται πως έχει χάσει την έντασή της. Βασικός υπαίτιος για αυτό είναι η αξία των 10ετών ομολόγων της χώρα, των οποίων η αξία αυξήθηκε. Το USD ωφελείται από τη συγκεκριμένη εξέλιξη και οι επενδυτές αποκτούν ξανά εμπιστοσύνη στο αμερικανικό νόμισμα.

Παράλληλα, οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν απέναντι στο ιαπωνικό γεν (JPY), με αποτέλεσμα το USD να κερδίζει έδαφος εναντίον του. Και, τέλος, ρόλο στην αύξηση της ισοτιμίας του ζεύγους έπαιξε και το σημερινό θετικό άνοιγμα των αγορών στην Ευρώπη.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, μπορεί να αποδειχθούν άσκοπα, αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump συνεχίσει την οικονομική πολιτική απομόνωσης που στηρίζει τις τελευταίες ημέρες. Όπως είναι φυσικό, νέες εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα μπορούν να ζημιώσουν την παρούσα πορεία του USD/JPY.