Στην κορυφή των αγορών επιστρέφει το USD

Το αμερικανικό δολάριο (USD) είχε υποχωρήσει στις πιέσεις των αντίπαλων νομισμάτων του τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να χάσει πολύτιμο έδαφος στην αγορά του forex. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν να ενισχυθούν αντίπαλα νομίσματα, όπως το ευρώ (EUR) και η αγγλική στερλίνα). Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες εξελίξεις ευνοούν την ανοδική πορεία του USD και την πτωτική των υπολοίπων, με αποτέλεσμα το αμερικανικό νόμισμα να ετοιμάζει την επιστροφή του στην κορυφή των αγορών.

Οι εξελίξεις που ευθύνονται για τις νέες κινήσεις των νομισμάτων και των ζευγών προέρχονται από τρία διαφορετικά μέρη του κόσμου: τις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και τη Μεγάλη Βρετανία. Στις ΗΠΑ, η χωρίς κατεύθυνση πολιτική του Donald Trump μοιάζει να βρίσκεται στο τέλος της. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αντικατέστησε άμεσα τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας με ένα νέο, μετά από δημοσιεύματα που τον ήθελαν να έχει δεσμούς με τη Ρωσία. Η αποφασιστικότητα του Trump, σε συνδυασμό με τις επιθετικές βλέψεις οικονομικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενισχύουν πλέον την ισοτιμία του USD.

Στο… ευρωπαϊκό μέτωπο, από την άλλη, οι εξελίξεις βλάπτουν την πορεία των EUR και GBP αντίστοιχα. Στην πρώτη περίπτωση, έκλεισε μία ακόμη συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν αποτελεί λύση ενός προβλήματος που διαιωνίζεται συνεχώς. Εξαιτίας αυτής της άποψης, η ισοτιμία του EUR συνεχίζει να δέχεται πιέσεις. Και στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, οι συνεχείς συζητήσεις για το Brexit δεν ευνοούν την πορεία του GBP.

Χάρη στα παραπάνω, λοιπόν, το USD ξεκίνησε και πάλι να κερδίζει έδαφος και αναμένεται σύντομα να επιστρέψει στην κορυφή των αγορών.