Στους ρυθμούς της ΕΚΤ κινείται το EUR/USD

Τις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν τη σημερινή συνάντηση των υπευθύνων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περιμένουν σήμερα όσοι πραγματοποιούν συναλλαγές στην αγορά του forex με αντικείμενο το EUR/USD. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις θα αποκαλύψουν τα άμεσα σχέδια της ΕΚΤ και τις πτυχές της οικονομικής πολιτικής της, με αποτέλεσμα είτε την ενίσχυση είτε την αποδυνάμωση του ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, άλλωστε, το ζεύγος κινείται επιφυλακτικά, εν όψει της προγραμματισμένης συνάντησης. Χθες, έκλεισε στο 1.1188 (το υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ημερών) και το άνοιγμα των ασιατικών αγορών σήμερα το πρωί το έφερε κοντά στο επίπεδο αντίστασης του 1.1120. Ακόμη κι αν ενισχυθεί περισσότερο η ισοτιμία του, αυτή αναμένεται να μην ξεπεράσει τα επίπεδα του 1.1143, έως τη λήξη της συνάντησης.

Τι αναμένεται να προκύψει, όμως, από τη συνάντηση και πώς θα επηρεάσει την πορεία της ισοτιμίας του EUR/USD; Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ελάχιστα αναμένεται να αλλάξουν. Η ΕΚΤ πιθανότατα θα αφήσει απαράλλαχτο το οικονομικό πρόγραμμά της και ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει τη συνέχεια της τρέχουσας πολιτικής του «βλέποντας και κάνοντας». Μπορεί, άλλωστε, οι στόχοι του πληθωρισμού του 2% να μοιάζουν μακρινοί, εξαιτίας των πιο πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων, αλλά η μείωση του δείκτη τιμής καταναλωτή κατά 0,1% το τελευταίο έτος οδηγεί τους οικονομικούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθούν άλλες δραστικές αλλαγές και πως ο κ. Ντράγκι θα ζητήσει απλά υπομονή από τις αγορές. Και αυτό το ενδεχόμενο δε μπορεί παρά να φέρνει μια συγκρατημένη αισιοδοξία στις αγορές και να ενισχύει την ισοτιμία του EUR/USD.