Στο υψηλότερο σημείο της εβδομάδας βρίσκεται το GBP/USD

Το GBP/USD σημείωσε σημαντική άνοδο τις τελευταίες ώρες και πλέον κινείται κοντά στο υψηλότερο σημείο που βρέθηκε μέσα στην εβδομάδα. Η αγγλική στερλίνα (GBP) δέχθηκε ενίσχυση στις αγορές, χάρη στις δηλώσεις των αξιωματούχων της Τράπεζας της Αγγλίας, σχετικά με την επιθετική οικονομική πολιτική που σκοπεύουν να ακολουθήσουν.

Οι δηλώσεις αυτές λειτούργησαν υπέρ του GBP, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του να αυξηθεί και να κερδίσει έδαφος έναντι του αδύναμου αυτές τις ημέρες αμερικανικού δολαρίου (USD). Είναι χαρακτηριστικό ότι το GBP/USD κινήθηκε αρχικά πτωτικά την περασμένη Παρασκευή, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας, στο 1.3900. Σύντομα, όμως, τα νέα για την πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας επανέφεραν σε ανοδική πορεία το ζεύγος, το οποίο ξεπέρασε αρχικά το ψυχολογικό όριο του 1.4000 και έπειτα συνέχισε να κινείται ανοδικά, ξεπερνώντας το 1.4046. Η ορμή της ισοτιμίας του ζεύγους συνεχίζεται και σήμερα, φλερτάροντας με τα επίπεδα του 1.4060.

Άνοδος με βάση τις ενθαρρυντικές αγγλικές δηλώσεις

Η ορμή που απέκτησε το GBP/USD οφείλεται κατά κύριο λόγο στις δηλώσεις των υπευθύνων της Τράπεζας της Αγγλίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές, τα επιτόκια θα αυξηθούν με γρηγορότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, αφού ακόμη και πολλοί που έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο παρελθόν είναι πλέον σύμφωνοι.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι η άνοδος της ισοτιμίας του GBP/USD θα συνεχίσει σταθερά επ’ αόριστον. Άλλωστε, το GBP έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι, όσο βρισκόμαστε στην περίοδο του Brexit, είναι απρόβλεπτο και διαθέτει μεγάλη μεταβλητότητα. Όσο οι συζητήσεις για το Brexit συνεχίζονται και οι τίτλοι των ειδήσεων επηρεάζουν τις αγορές, το GBP αναμένεται να συνεχίσει τις βουτιές και τα ράλι ανόδου στην ισοτιμία του.