Συγκεντρώνονται οι πιέσεις της αγοράς προς το USD

Το αμερικανικό δολάριο (USD) δέχεται αρκετές πιέσεις από τις αγορές και τους επενδυτές του forex τις τελευταίες ώρες, με αποτέλεσμα να έχει χάσει αρκετό πολύτιμο έδαφος από τα βασικά αντίπαλα νομίσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο των σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, αλλά και στο μέτωπο της πανδημίας, προκαλούν πιέσεις στο USD, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του να έχει μειωθεί.

Την κατάσταση αυτή έχουν εκμεταλλευτεί τα βασικότερα αντίπαλα νομίσματα του USD, με αποτέλεσμα ζεύγη όπως το EUR/USD και το GBP/USD να έχουν αυξήσει την ισοτιμία τους. Για παράδειγμα, το EUR/USD βρίσκεται πάνω από το επίπεδο του 1.1800, ενώ το GBP/USD έχει σταθεροποιηθεί πάνω από το 1.3100. Ακόμη και ο χρυσός, που είδε την ισοτιμία του να μειώνεται τη Δευτέρα, κατάφερε σήμερα να σταθεροποιηθεί στο επίπεδο του $1,930.

Πού οφείλονται οι πιέσεις προς το USD;

Το κυρίαρχο αίσθημα στις αγορές τις τελευταίες ώρες είναι αυτό της αισιοδοξίας. Πρώτα απ’ όλα, οι εξελίξεις στην παραγωγή ενός εμβολίου για την πανδημία προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και μία ακόμη φαρμακευτική, η Pfizer, προβλέπει ότι τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμη να αιτηθεί έγκριση για το νέο της εμβόλιο. Οι εξελίξεις αυτές ωθούν πολλούς επενδυτές να γυρίσουν την πλάτη τους στην ασφάλεια που προσφέρει το USD και να αναζητήσουν επενδύσεις υψηλότερου ρίσκου.

Αντίστοιχο αποτέλεσμα έχει και η αισιοδοξία που προκάλεσε η ανακοίνωση για πρόοδο στις σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Για μια ακόμη φορά, φαίνεται πως οι δύο υπερδυνάμεις θα καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στον οικονομικό πόλεμο (αλλά και στον πόλεμο δηλώσεων), κάτι που οι αγορές βλέπουν με ιδιαίτερα θετικό μάτι.