Συγκρατημένα ανοδικά κινείται το GBP/USD

Η απόφαση της αγγλικής κυβέρνησης να επιβάλλει (έστω και καθυστερημένα) περιορισμούς στις μετακινήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε νέα πνοή στην πορεία της αγγλικής στερλίνας (GBP), η οποία κατάφερε να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου (USD). Χάρη σε αυτή την εξέλιξη, το GBP/USD κινήθηκε ανοδικά και ξεπέρασε τα όρια του 1.1600.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως το ζεύγος έχασε μια πολύ καλή ευκαιρία να κινηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες, οι εξελίξεις στις ΗΠΑ ευνοούν την πτώση της ισοτιμίας του USD.

Κερδίζει έδαφος το GBP/USD

Βασικό ρόλο στην ανοδική πορεία του GBP/USD έπαιξε η απόφαση της αγγλικής κυβέρνησης να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών ανά τον κόσμο που πλήττονται από τον κορωναϊό και να επιβάλλει περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών, καθώς και το κλείσιμο επιχειρήσεων. Χάρη σε αυτή την απόφαση, επανήλθε η εμπιστοσύνη στο GBP, σε μια περίοδο που οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτική για το USD.

Το αμερικανικό νόμισμα, άλλωστε, αν και παραμένει ένα σχετικά ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, έχει δεχθεί αρκετά πλήγματα τις τελευταίες ημέρες. Δύο από τα πιο πρόσφατα ήταν η συμφωνία της Γερουσίας με την κυβέρνηση για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα και η πορεία των αμερικανικών ομολόγων.

Παρά την ευκαιρία που εκμεταλλεύτηκε το GBP/USD για να κινηθεί ανοδικά, η πορεία του ανακόπηκε σχετικά σύντομα. Άλλωστε, παραμένουν πολλοί που εμπιστεύονται το USD για τις συναλλαγές τους στην αγορά forex, αλλά και αυτοί που θεωρούν πως τα έκτακτα μέτρα της αγγλικής κυβέρνησης είναι απλά υποτυπώδη και ήρθαν πολύ αργά.