Συγκρατημένη άνοδος για το EUR/USD

Το EUR/USD ακολουθεί ανοδική πορεία τις τελευταίες ώρες, στηριζόμενο στις αρνητικές προβλέψεις για το αμερικανικό δολάριο (USD). Ωστόσο, η ανοδική πορεία δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τα επίπεδα αντίστασης και, έως τώρα, τα κέρδη που εξασφαλίζουν οι επενδυτές στην αγορά του forex είναι συγκρατημένα.

Η ισοτιμία του ζεύγους ξεπέρασε αρχικά το επίπεδο του 1.0600, αλλά σύντομα εξαντλήθηκε η ορμή του, με αποτέλεσμα να επιστρέψει ένα βήμα κάτω από το ίδιο όριο. Ουσιαστικά, άλλωστε, δε συνέβη κάτι που να δώσει ορμή στο ευρώ (EUR) – απλά δημιουργήθηκε ένα αρνητικό κλίμα έναντι του USD και των προσδοκιών που είχαν για αυτό, μέχρι πριν μερικές ημέρες, οι αγορές.

Το αρνητικό κλίμα δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin. Ο υπουργός δήλωσε πως τα νέα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση Trump δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017. Άλλωστε, ακόμη και σημαντικές προεκλογικές υποσχέσεις του νέου Αμερικανού Προέδρου, όπως οι αλλαγές στο φορολογικό, δεν πρόκειται να τεθούν προς συζήτηση πριν τον ερχόμενο Αύγουστο.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα ισχυροποιηθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σε μεγάλο βαθμό το USD μέσα στο 2017. Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ακόμη την πρόθεση της νέας διακυβέρνησης για δημιουργία ομολόγων, με λήξη στα 50 ή 100 χρόνια, κάνοντας τις αγορές να πιστεύουν πως προτιμά ένα πιο αδύναμο USD.

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το EUR/USD, τέλος, δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα, καθώς δεν υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερα σημαντικές ανακοινώσεις οικονομικού τύπου που μπορούν να αντιστρέψουν ή να ενισχύσουν την πορεία του.