Συγκρατημένη άνοδος για το GBP/USD έφερε η ψήφος εμπιστοσύνης στην Theresa May

Το GBP/USD είδε μέσα σε μερικές ώρες την ισοτιμία του να καταποντίζεται και έπειτα να επιστρέφει σε υψηλότερα επίπεδα, εξαιτίας των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρόταση μομφής σε βάρος της προκάλεσε αρχικά πτώση της ισοτιμίας της αγγλικής στερλίνας (GBP), αλλά η απόρριψή της την επανέφερε σε υψηλότερα επίπεδα, από τα οποία κινείται πλέον ανοδικά, αλλά συγκρατημένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η είδηση της πρότασης μομφής έριξε την ισοτιμία του GBP/USD κάτω από τα επίπεδα του 1.2500, στοιχίζοντας περίπου 200 pips. Συγκεκριμένα, το ζεύγος έφτασε στο επίπεδο του 1.2477, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 20 μηνών. Χάρη στη στήριξη που προσέφεραν στην Αγγλίδα πρωθυπουργό πολλοί βουλευτές, όμως, ήδη πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, η κατακόρυφη πτώση ήταν προσωρινή και διορθώθηκε άμεσα στην αγορά του forex. Έτσι, το GBP/USD επέστρεψε σε προηγούμενα επίπεδα και πλέον κινείται πάνω από το 1.2600.

Το πρώτο σε μια σειρά εμποδίων

Μπορεί η Theresa May να εξασφάλισε την εμπιστοσύνη των βουλευτών και να διατήρησε τη θέση της, στέλνοντας την ισοτιμία του GBP/USD πάνω από τα επίπεδα του 1.2600, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το ζεύγος έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει να κινείται ανοδικά. Αν και πλέον βρίσκεται στα επίπεδα του 1.2665, το ζεύγος πολύ δύσκολα θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του.

Άλλωστε, παραμένει το αγκάθι της διαδικασίας του Brexit, το οποίο θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες να προκαλεί διαφωνίες στο αγγλικό Κοινοβούλιο και να επηρεάζει αρνητικά την πορεία του GBP/USD.