Συνεχίζει να κινείται ανοδικά η τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου έχει ξεκινήσει μια ανοδική πορεία ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζει να κινείται με τον ίδιο τρόπο και στην αρχή αυτής της εβδομάδας. Ο μαύρος χρυσός φαίνεται πως σκοπεύει να επαληθεύσει τις προβλέψεις που τον θέλουν να φτάνει, αλλά και να ξεπερνά, την τιμή των $100 ανά βαρέλι και το πρωί της Δευτέρας έκανε ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 0,67% και άγγιξε τα $94,58 ανά βαρέλι. Παρόμοια κινήθηκε και το WTI, που σημείωσε αύξηση 0,86% και άγγιξε τα $91,55 ανά βαρέλι. Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη Παρασκευή, η τιμή τους βρισκόταν στα $93,93 και $90,77 ανά βαρέλι.

Η συνεχόμενη ανοδική πορεία του πετρελαίου

Η βασική αιτία για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι ενίσχυση της ζήτησης. Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ενώ αυξημένες είναι και οι ανάγκες της Κίνας, η οποία επανέρχεται σταδιακά σε πορεία μεγάλης ανάπτυξης, η οποία φέρνει περισσότερες ανάγκες σε καύσιμα, ειδικά στον τομέα των μεταφορών.

Από την άλλη, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ συνεχίζουν να επιβάλουν νέες περικοπές στην παραγωγή. Πρόσφατα, για παράδειγμα, η Σουηδική Αραβία αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή κατά επιπλέον 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, ενώ αντίστοιχες αποφάσεις έχει λάβει και η Ρωσία. Στόχος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα $100 ανά βαρέλι και, όπως φαίνεται, ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί έως το τέλος του 2023.