Συνεχίζει πτωτικά η τιμή του πετρελαίου

Παρά τις ελπίδες για μείωση της παραγωγής πετρελαίου ανά τον κόσμο, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες (με πρώτη τις ΗΠΑ) εξακολουθούν να συγκεντρώνουν τεράστια αποθέματα μαύρου χρυσού, με αποτέλεσμα τα μέτρα που έχουν ξεκινήσει να παίρνουν να μην αποδεικνύονται αρκετά. Για αυτό το λόγο, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε νέα πτώση σήμερα, αποδεικνύοντας ότι η πορεία που έχει ακολουθήσει τις τελευταίες εβδομάδες δεν σκοπεύει να ανατραπεί.

Παρόλο που πολλές χώρες ετοιμάζονται να μειώσουν την παραγωγή, η μειωμένη ζήτηση σε ολόκληρο τον κόσμο τις έχει αναγκάσει να δοκιμάσουν τα όρια του στοκ τους. Αποτέλεσμα είναι, φυσικά, η περαιτέρω μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Νέα πτώση στην τιμή του μαύρου χρυσού

Η τιμή του πετρελαίου σημείωσε σήμερα νέα πτώση, με το WTI να έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 9,3%, στα $15.36 ανά βαρέλι. Αντίστοιχα, το Brent σημείωσε πτώση 3,2%, με αποτέλεσμα η τιμή του να πέσει στα $20.75 ανά βαρέλι.

Η σημερινή πορεία του πετρελαίου δε διαφέρει ιδιαίτερα από την αντίστοιχη της προηγούμενης εβδομάδας. Ο μαύρος χρυσός χάνει σταθερά την αξία του, όσο τα αποθέματα μεγαλώνουν και η ζήτηση παραμένει μειωμένη, και βρίσκεται στην ένατη εβδομάδα πτώσης (οι οχτώ από τις τελευταίες 9 εβδομάδες έφεραν πτώση στην τιμή του πετρελαίου).

Ο κυριότερος παράγοντας πίεσης αυτή τη στιγμή, τέλος, είναι η εξάντληση της χωρητικότητας των αποθηκευτικών χώρων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Το πρόβλημα αυτό κρίνεται τρομερά σημαντικό και αφήνει να περάσουν στα ψιλά γράμματα οι προσπάθειες μείωσης της παραγωγής ορισμένων χωρών, όπως αυτές του ΟΠΕΚ, οι οποίες δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν σε μειώσεις κατά τον Απρίλιο. Η συμφωνία έκανε λόγο για μείωση της παραγωγής κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα.