Συνεχίζει πτωτικά το GBP/USD

Το GBP/USD είχε ήδη ξεκινήσει την πτωτική πορεία του, πριν το Ηνωμένο Βασίλειο μείνει ξανά χωρίς πρωθυπουργό, και οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις έχουν εντείνει τις πιέσεις προς το ζεύγος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα. Η ισοτιμία του GBP/USD προσπέρασε και το επίπεδο αντίστασης στα 1.1200 και εξακολουθεί να κινείται πτωτικά.

Οι βασικές αιτίες για τη συνεχόμενη πτώση του ζεύγους είναι δύο: η πρώτη αφορά στις πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και η δεύτερη σε πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα που έχουν απογοητεύσει.

Οι παράγοντες για την πτώση της ισοτιμίας του GBP/USD

Το GBP/USD βρίσκεται πλέον κάτω από τα επίπεδα του 1.1200, καθώς οι επενδυτές και οι αγορές έδειξαν για μια ακόμα φορά την ανησυχία τους για την πορεία της αγγλικής στερλίνας (GBP) και των εξελίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στους τομείς της πολιτικής και της οικονομίας.

Όπως είναι φυσικό, ο κρίσιμος παράγοντας για την πορεία του GBP/USD δεν είναι άλλος από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Η Liz Truss παραιτήθηκε από τη θέση της πρωθυπουργού, μόλις 44 ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της, γεγονός που φέρνει νέα πολιτική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσο οι διαδικασίες για την εύρεση του αντικαταστάτη της συνεχίζονται, το ίδιο θα συμβαίνει και με την αβεβαιότητα.

Παράλληλα, οι πιο πρόσφατες οικονομικές ανακοινώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου απογοήτευσαν αγορές και επενδυτές. Τα αποτελέσματα για τις πωλήσεις λιανικής του Σεπτεμβρίου ήταν μειωμένα κατά 1,4%, ενώ και ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 10%. Βέβαια, η αύξηση του πληθωρισμού ίσως αναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας να λάβει δραστικά μέτρα, γεγονός που ενδεχομένως ενισχύσει την ισοτιμία του ζεύγους.