Συνεχίζει την άνοδό του το GBP/USD

Από τη στιγμή που οι εξελίξεις στο αγγλικό πολιτικό σκηνικό συνεχίζουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των αγορών, είναι λογικό η πορεία του GBP/USD να τραβά πάνω της τα περισσότερα βλέμματα. Η πρόσφατη παράταση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για το Brexit, αλλά και η ανακοίνωση πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου του 2019, φέρνουν νέα ώθηση στην ισοτιμία του ζεύγους, το οποίο βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα τω τελευταίων ημερών και μοιάζει διατεθειμένο να φτάσει ακόμη υψηλότερα.

Αναλυτικότερα, η ισοτιμία του GBP/USD βρίσκεται κοντά στο επίπεδο του 1.2900. Αυτή τη στιγμή, κινείται στο 1.2888 και πολλοί θεωρούν ότι θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του, ειδικά αν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η πορεία του GBP/USD και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε προ δύο θετικών εξελίξεων την τελευταία εβδομάδα. Η πρώτη ήταν η παράταση που εξασφάλισε από την Ε.Ε., προκειμένου να ολοκληρώσει τις διαδικασίες του Brexit (η αρχική διορία θα έληγε αύριο). Η δεύτερη είναι η έγκριση των πρόωρων εκλογών, η οποία έφερε ακόμη πιο ψηλά την ισοτιμία του GBP/USD.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, η ανοδική πορεία του GBP/USD μπορεί να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και να ξεπεράσει ακόμη και το ψυχολογικό όριο του 1.3000. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί, όχι μόνο από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά και τις αμερικανικές. Άλλωστε, πολλοί περιμένουν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει σύντομα μείωση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί το αμερικανικό δολάριο (USD).