Συνεχίζει την ανοδική πορεία της η τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε ανοδική πορεία, ειδικά τους τελευταίους μήνες, όσο οι οικονομίες σε ολόκληρο τον πλανήτη ανοίγουν ξανά. Η σταδιακή κατάργηση των περιοριστικών μέτρων που έφερε η πανδημία σημαίνει μεταξύ άλλων περισσότερες μετακινήσεις και μεταφορές, κάτι που με τη σειρά του φέρνει μεγαλύτερη ζήτηση για τον μαύρο χρυσό.

Είναι απόλυτα αναμενόμενο, λοιπόν, η τιμή του πετρελαίου να φτάσει σε επίπεδα που έχουμε να δούμε πριν την πανδημία. Και, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές της αγοράς, η αύξηση της τιμής του θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Κάποιοι, μάλιστα, κάνουν λόγο και για επιστροφή της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα των $100 ανά βαρέλι, από το 2022 ή το 2023.

Η σταθερή αύξηση της τιμής του πετρελαίου

Τις τελευταίες ώρες, παρατηρήθηκε άλλη μία αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, η τιμή του Brent άγγιξε τα $71,48 ανά βαρέλι, η οποία είναι η μεγαλύτερη τιμή του από τον Ιανουάριο του 2020. Αντίστοιχα, το WTI βρέθηκε στα $68,83 ανά βαρέλι, έχοντας φτάσει τις προηγούμενες ημέρες ακόμα και στα $69,95, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018!

Οι λόγοι για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, φυσικά, εντοπίζονται στην αυξημένη ζήτηση. Το άνοιγμα των οικονομιών, η αύξηση των διεθνών μεταφορών και οι μετακινήσεις (τοπικές και διεθνείς) έχουν επαναφέρει τη ζήτηση του μαύρου χρυσού στα προ πανδημίας επίπεδα, με αποτέλεσμα οι διορθώσεις να φέρνουν την τιμή του σε υψηλότερα σημεία. Η ζήτηση, μάλιστα, είναι σε τέτοια υψηλά επίπεδα, που αρκετές πετρελαιοπαραγωγές χώρες αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματά τους, καθώς η παγκόσμια παραγωγή δεν έχει αυξηθεί, με βάση τις ισχύουσες συμφωνίες.