Συνεχίζει την ανοδική πορεία το GBP/USD

Το GBP/USD είναι το ζεύγος που μοιάζει να έχει εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο τις πιέσεις που δέχεται το αμερικανικό δολάριο (USD), αφού τις τελευταίες ημέρες έχει καταφέρει να κερδίσει σημαντικό έδαφος στην αγορά του forex. Το ζεύγος έχει αυξήσει την ισοτιμία του, χάρη σε θετικές για τις αγορές πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και χάρη στην επέκταση του χάσματος που χωρίζει τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Αναλυτικότερα, το GBP/USD κινείται πλέον σε επίπεδα άνω του 1.2900 και μοιάζει διατεθειμένο να ξεπεράσει και το ψυχολογικό όριο του 1.3000. Ειδικά όσο η πολιτική εικόνα στις δύο χώρες παραμένει ίδια, η ισοτιμία του ζεύγους αναμένεται να ακολουθήσει περαιτέρω ανοδική πορεία.

Ανάμεσα στην αγγλική και αμερικανική πολιτική σκηνή

 Η αφορμή για την αύξηση της ισοτιμίας του GBP/USD δόθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου νέες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στους Συντηρητικούς του Boris Johnson για τις επερχόμενες πρόωρες εκλογές. Οι αγορές εκλαμβάνουν αυτή την εξέλιξη ως σημάδι πολιτικής σταθερότητας και η αγγλική στερλίνα (GBP) ενισχύθηκε.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η εμπιστοσύνη των αγορών είναι ο παράγοντας που απουσιάζει και προκαλεί πιέσεις στην ισοτιμία του USD. Ο Πρόεδρος Trump απείλησε την Κίνα με νέους δασμούς, αν δεν υπογραφεί σύντομα μια νέα συμφωνία, ενώ παράλληλα υπέγραψε το νομοσχέδιο του Κογκρέσου για την υπεράσπιση “των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας” στο Hong Kong, κάτι που, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Πεκίνο. Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, οι ελπίδες για παύση του άτυπου πολέμου ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου εξανεμίζονται, με αποτέλεσμα το USD να δέχεται πιέσεις και να χάνει προηγούμενα κέρδη.