Συνεχίζει την πτώση η τιμή του πετρελαίου

Ο τελευταίος μήνας έφερε αρνητικό πρόσημο στην τιμή του πετρελαίου, καθώς ο μαύρος χρυσός έχει υποχωρήσει από τα υψηλά της τελευταίας τετραετίας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων. Όπως φαίνεται, μάλιστα, η πτώση της τιμής του πετρελαίου θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, εξαιτίας νέων εξελίξεων στο παγκόσμιο σκηνικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του brent και του αργού πετρελαίου έχει μειωθεί κατά $20 ανά βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα οι αγορές να πιέζουν ακόμη περισσότερο και να φέρνουν νέες μειώσεις στην αξία του μαύρου χρυσού.

Τα μελλοντικά εμπόδια στην πορεία του πετρελαίου

Η πορεία του πετρελαίου, πάντως, έχει ακόμη αρκετά εμπόδια να ξεπεράσει, προτού οι αγορές εμπιστευθούν ξανά τον μαύρο χρυσό και ενισχύσουν την αξία του. Για παράδειγμα, ένα πρώτο εμπόδιο είναι η Ρωσία, η οποία καθυστερεί τις συζητήσεις για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και για συνεννόηση με τις χώρες του OPEC. Oι συζητήσεις αυτές μετατέθηκαν για μια ακόμη φορά και αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές του Δεκεμβρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής των μελών και μη του OPEC. Πάντως, ούτε η Ρωσία ούτε η ηγέτιδα του OPEC, Σαουδική Αραβία, μοιάζουν βιαστικές για μια μείωση της παραγωγής.

Παράλληλα, μια νέα συμφωνία στον χώρο της Μέσης Ανατολής έχει προκαλέσει αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής και διάθεσης, περίπου κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα. Το Ιράκ και το Κουρδιστάν επιτρέπουν για μια ακόμη φορά την εξαγωγή πετρελαίου στο εξωτερικό, αυξάνοντας έτσι τα παγκόσμια αποθέματα.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από παράγοντες που προκαλούν τη μείωση της τιμής του πετρελαίου. Και, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, η πορεία αυτή δεν πρόκειται να αναστραφεί σύντομα.