Συνεχίζει την πτώση του το EUR/USD

Η Ευρώπη αποτελεί βρίσκεται πλέον στο κέντρο του τυφώνα της εξάπλωσης του κορωναϊού, με το κόστος να μη μετριέται μόνο σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και σε οικονομικές ζημίες. Το ευρώ (EUR) βρίσκεται σε συνεχόμενη πτώση, την οποία δε μπόρεσαν να ανακόψουν ούτε τα νέα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα με την πτώση του ευρώ, όμως, σημειώνεται και μια αύξηση της ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου (USD), η οποία φέρνει το EUR/USD σε πιο δυσχερή θέση στην αγορά του forex. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ζεύγος βρίσκεται πλέον στα επίπεδα του 1.0900 και δε φαίνεται διατεθειμένο να ανακόψει την πορεία του.

Σε δυσχερή θέση η Ευρώπη και το ευρώ

Η Ευρώπη ξεπέρασε πρόσφατα σε κρούσματα και την Κίνα, στην οποία έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο ιός και, όπως είναι φυσικό, η οικονομία των χωρών μελών της Ε.Ε. βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Κάθε χώρα έχει να φροντίσει, όχι μόνο το σύστημα Υγείας της, αλλά και την οικονομία της, και οι απώλειες σε κάθε τομέα είναι πολλές. Παράλληλα, τα νέα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα δε φάνηκαν ικανά να πείσουν τις αγορές και τους επενδυτές.

Αντίθετα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ φάνηκαν να πείθουν περισσότερο τις αγορές. Οι αρμόδιες Αρχές θα μοιράσουν ακόμη και επιταγές σε κάθε φορολογούμενο και οι αγορές έχουν πειστεί ότι οι οικονομικές ζημίες μπορούν να περιοριστούν – τουλάχιστον προς το παρόν.

Επιπλέον, το USD αποτελεί πλέον το βασικό νόμισμα που προτιμούν όσοι επιθυμούν να επενδύσουν σε κάτι ασφαλές. Για αυτό το λόγο, το αμερικανικό νόμισμα έχει κερδίσει έδαφος εναντίον όλων των αντιπάλων του και πολύ περισσότερο έναντι του αποδυναμωμένου ευρώ.