Συνεχίζει τη φθίνουσα πορεία της η τιμή του χρυσού

Παρά τις αρνητικές και επίφοβες εξελίξεις στο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό, η τιμή του χρυσού, όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί, αλλά παρουσιάζει σταθερή φθίνουσα πορεία. Ήδη από την Τρίτη, η τιμή του χρυσού βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, ενώ αντίστοιχη πορεία έχει τραβήξει και η τιμή του ασημιού, το οποίο βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 εβδομάδων.

Η πτωτική πορεία της τιμής του χρυσού έχει ως αποτέλεσμα τα μελλοντικά συμβόλαια του Αυγούστου να κυμαίνονται στα επίπεδα του $1,257.60 ανά ουγκιά, παρουσιάζοντας μείωση κατά $11.20 ανά ουγκιά. Αντίστοιχα, τα συμβόλαια με ασήμι που λήγουν τον Ιούλιο βρίσκονται πλέον στα επίπεδα των $16.17 ανά ουγκιά.

Δεν αναζητούν την ασφάλεια του χρυσού οι επενδυτές

Ωστόσο, το διεθνές οικονομικό σκηνικό θα δικαιολογούσε υπό κανονικές συνθήκες την αντίστροφη πορεία της τιμής του χρυσού. Το ενδεχόμενο ενός πλήρους οικονομικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα (ακόμη και ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη) προκαλεί μεν αβεβαιότητα στις αγορές, αλλά αυτή τη φορά οι επενδυτές δε φαίνονται διατεθειμένοι να καταφύγουν σε ασφαλείς συναλλαγές, αγοράζοντας χρυσό – όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις αβεβαιότητας. Και ο λόγος φαίνεται να είναι οι προβλέψεις πως, αν όντως κηρυχθεί πλήρης οικονομικός πόλεμος, την κατιούσα θα πάρουν και οι τιμές του χρυσού και του ασημιού.

Και όπως φαίνεται, ΗΠΑ και Κίνα δε μοιάζουν διατεθειμένες να υποχωρήσουν. Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να πραγματοποιεί δηλώσεις για λήψη μέτρων κατά των κινεζικών εταιρειών, ενώ η Κίνα αποφάσισε να χαλαρώσει την οικονομική πολιτική της, με πολλούς να κάνουν λόγο για προετοιμασία υποτίμησης του γουάν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αμερικανικά μέτρα.