Συνεχίζεται η άνοδος του EUR/GBP

Το EUR/GBP συνεχίζει την ανοδική πορεία του τις τελευταίες ημέρες, κυρίως χάρη στις πιέσεις που δέχεται η αγγλική στερλίνα (GBP), παρά την αισιοδοξία που έφερε το άνοιγμα της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν δύο ημέρες, το EUR/GBP βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, πριν υποχωρήσει οριακά και επιστρέψει σε ανοδική πορεία.

Η πορεία του ζεύγους εξαρτάται απόλυτα τις τελευταίες ημέρες από τη συμπεριφορά του GBP έναντι του ευρώ (EUR), μα και των υπόλοιπων αντίπαλων νομισμάτων. Το GBP έχει δεχθεί αρκετές πιέσεις, εξαιτίας των εξελίξεων σε δύο βασικά μέτωπα: το Brexit και το πρόγραμμα εμβολιασμών.

Οι πιέσεις που ευνοούν την ισοτιμία του EUR/GBP

Η ισοτιμία του GBP εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις, εξαιτίας του Brexit, καθώς παραμένουν εκκρεμότητες όπως οι τελωνειακοί έλεγχοι με τη Βόρεια Ιρλανδία. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Boris Johnson έχει δεσμευθεί να λύσει το θέμα, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές, με το GBP να δέχεται πιέσεις. Παράλληλα, τα προβλήματα που δημιουργούνται στους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca εξακολουθούν να πιέζουν το GBP. Τέλος, μια σειρά αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να ενισχύσει αυτές τις πιέσεις.

Η παραπάνω εικόνα είναι εμφανής στην ισοτιμία του EUR/GBP. Πριν δύο ημέρες, το ζεύγος έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, ενώ σήμερα βρίσκεται και πάλι πάνω από τα επίπεδα του 0.8650.