Συνεχίζεται η πίεση προς το EUR/USD

Το EUR/USD επανήλθε σήμερα στα επίπεδα του 1.0900, μετά από αρκετές προσπάθειες να ξεπεράσει το όριο του 1.0950 (κάποιες από αυτές, μάλιστα, ήταν επιτυχημένες, αν και δε διήρκησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα). Το ζεύγος νομισμάτων, όμως, υποκύπτει συχνά κάτω από τις πιέσεις των αγοραστών, με αποτέλεσμα να έχει επανέλθει στο 1.0900 και να πασχίζει να παραμείνει σταθερό στο εν λόγω επίπεδο.

Το σημερινό άνοιγμα των αγορών, άλλωστε, ενίσχυσε τις πιέσεις που δέχεται το ευρώ. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξασφαλίζουν κέρδη, με αποτέλεσμα η επένδυση στο EUR/USD να μην αποτελεί πλέον τη λιγότερο ρισκοβόρα επένδυση και οι επενδυτές να στρέφονται αλλού. Αναλυτικότερα, το σημερινό άνοιγμα των αγορών έφερε τον γερμανικό δείκτη DAX στο +1.20%, τον αγγλικό FTSE στο +1.13% και τον ευρωπαϊκό Euro Stoxx 50 στο +1.23%.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να ξεφουσκώνει σιγά-σιγά η ζήτηση για EUR/USD, όχι μόνο στις παγκόσμιες αγορές, αλλά και στις πλατφόρμες συναλλαγών της αγοράς του forex. Οι επενδυτές συνεχίζουν να πωλούν το ζεύγος, με αποτέλεσμα να δέχεται ακόμη ισχυρότερες πιέσεις.

Παράλληλα, οι εξελίξεις στην Ευρώπη αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο το ευρώ. Η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα τα έσοδα του τομέα λιανικής πώλησης και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, καθώς ο τομέας σημείωσε πτώση της τάξης του 0,2% τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,4%.

Οι επόμενες κινήσεις του EUR/USD, πάντως, θα κριθούν από δύο σημερινές ανακοινώσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η πρώτη αφορά στον δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης και η δεύτερη στο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) που θα ανακοινώσουν οι ΗΠΑ.