Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του GBP/USD

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ως αποτέλεσμα η ισοτιμία του GBP/USD να ξεκινήσει μια απότομη πτωτική πορεία, ήδη από το άνοιγμα των αγορών στην αρχή της εβδομάδας, και η πορεία αυτή συνεχίζεται, βασιζόμενη στις ανησυχίες για ένα hard Brexit και αγνοώντας τα όποια θετικά οικονομικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να κόψουν την ορμή της.

Ήδη, τις προηγούμενες ώρες, το GBP/USD έπεσε κάτω από το όριο του 1.2800 και συνέχισε να κινείται πτωτικά. Η αρχική αντίσταση στο επίπεδο του 1.2770 δεν στάθηκε αρκετή, ώστε να ανακόψει την πτώση της ισοτιμίας του ζεύγους και πλέον αυτή κινείται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, στο 1.2710, φέρνοντας ζημίες σε όσους διατηρούν ακόμη το ζεύγος στην αγορά του forex.

Βασική αιτία για την επίμονη πτώση της ισοτιμίας του ζεύγους είναι οι δηλώσεις που έκανε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Theresa May, η οποία επικαλέστηκε το άρθρο 50 για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ανησυχίες για ένα hard Brexit επανήλθαν και η ισοτιμία της αγγλικής στερλίνας (GBP) κατρακύλησε, έναντι των αντίπαλων νομισμάτων, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 ετών. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με τον δείκτη PMI του κατασκευαστικού τομέα, δεν ήταν ικανά να αναστρέψουν ή να ανακόψουν έστω την πτωτική πορεία του ζεύγους.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση του EUR/USD, το οποίο επηρεάστηκε από την κάθοδο του GBP/USD και κινήθηκε προσωρινά προς τα κάτω, τα θετικά νέα για την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με την Deutsche Bank έδωσαν νέα ορμή στο ζεύγος, το οποίο επέστρεψε σε ανοδική πορεία.