Συνεχίζεται η πτώση του GBP/USD

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με το δημοψήφισμα και το Brexit, είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας 25ετίας για το GBP/USD και, όπως φαίνεται, η πτώση αυτή συνεχίζεται. Το ζεύγος νομισμάτων, άλλωστε, δέχεται συνεχώς νέα πλήγματα, τα οποία έρχονται στον απόηχο του Brexit.

Το πρώτο από αυτά ήταν η αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Moody’s, η οποία πλέον χαρακτηρίζεται αρνητική. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποχώρηση της ισοτιμίας του GBP/USD. Σήμερα, η ισοτιμία του ζεύγους βρίσκεται στα επίπεδα του 1.3329 και, όπως είναι φυσικό, οι περισσότερες αγορές προβλέπουν ότι μια νέα μείωση είναι πιο πιθανή από μια νέα αύξηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, μια νέα πτώση θα φέρει αρχικά το ζεύγος στο σημεία αντίστασης του 1.3200. Ακόμη κι αν αυτό το σημείο ξεπεραστεί, όμως, υπάρχει και το ψυχολογικό όριο του 1.3000 που πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί, όσες νέες πιέσεις κι αν δεχθεί η αγγλική λίρα.

Από την τεράστια πτώση της ισοτιμίας του GBP, πάντως, αναδείχθηκε ένας μεγάλος κερδισμένος – το αμερικανικό δολάριο που έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, όχι μόνο έναντι του GBP, αλλά και του EUR. Το USD αποτελεί μια ασφαλή επένδυση για πολλούς, με αποτέλεσμα να έχει ισχυροποιηθεί και έναντι του EUR. Η μεταξύ τους ισοτιμία, άλλωστε, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, στα επίπεδα του 1.0900.