Συνεχίζεται κάτω από τα $100 η πτώση της τιμής του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να κινείται πτωτικά, με αποτέλεσμα η τιμή του WTI να βρεθεί κάτω από τα επίπεδα των $100 και η τιμή του brent να ακολουθεί με τις ίδιες προθέσεις. Η μείωσης της ζήτησης της βενζίνης και οι φόβοι για μια νέα περίοδο οικονομικής κρίσης έχουν επηρεάσει τη ζήτηση, με αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου να κινείται σταθερά προς τα κάτω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη η πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού ήταν σταθερή. Το WTI είδε την τιμή του να μειώνεται κατά 3,28% και να πέφτει στα $96,60, για πρώτη φορά μετά από καιρό κάτω από τα $100. Παρόμοια πορεία ακολούθησε και το brent, το οποίο παρέμεινε μεν πάνω από τα $100, στα $104,20, αλλά είδε την τιμή του να μειώνεται κατά 2,55%.

Οι λόγοι για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου

Ένας από τους βασικότερους λόγους για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες είναι η μείωση της ζήτησης της βενζίνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ζήτηση ναι μεν αυξήθηκε στα 8.521 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά παρέμεινε κάτω από τον μηνιαίο μέσο όρο των 8.729 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα – και πολύ χαμηλότερα από τον αντίστοιχο περσινό των 9.449 εκατομμυρίων.

Παράλληλα, οι αγορές ανησυχούν ότι η επερχόμενη οικονομική κρίση θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο τη ζήτηση. Οι συνεχείς ανατιμήσεις των επιτοκίων από τις ΗΠΑ, η πολιτική και οικονομική κρίση στην Ε.Ε. και η αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας στην Κίνα είναι παράγοντες που μπορούν να εντείνουν τις πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Από την άλλη, η εικόνα της αγοράς, αλλά και η πρωτοβουλία ΗΠΑ και Ε.Ε. να συμφωνήσουν σε ένα πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, που βρίσκει αντίθετη τη Ρωσία, συγκρατεί την πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού.