Συνεχίζονται οι έντονες πιέσεις στο EUR/USD

Το EUR/USD έχει ξεκινήσει να δέχεται έντονες πιέσεις από την αρχή της εβδομάδας και η ισοτιμία του ζεύγους ωθείται στα επίπεδα του 1.0000, με κίνδυνο να βρεθεί ακόμα χαμηλότερα. Μέχρι στιγμής, όμως, τα επίπεδα αντίστασης επιτρέπουν στο ζεύγος να επανέρχεται λίγο υψηλότερα και να διατηρείται κοντά στα επίπεδα του 1.0050.

Προς το παρόν, πάντως, δεν αναμένεται να σημειωθεί κάποια σημαντική εξέλιξη στην πορεία του, εξαιτίας της απουσίας σημαντικών οικονομικών ανακοινώσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ανησυχία των αγορών, όσον αφορά στην επικείμενη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, αλλά και στα νέα lockdown στην Κίνα, είναι το συναίσθημα που επικρατεί και επηρεάζει αυτή τη στιγμή την πορεία του ζεύγους.

Οι πιέσεις που έχουν καταρρακώσει την ισοτιμία του EUR/USD

Ο μεγάλος χαμένος των τελευταίων ημερών δεν είναι άλλος από το ευρώ (EUR), το οποίο έχει να αντιμετωπίσει άλλη μία μεγάλη πρόκληση. Πρόκειται για την επικείμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η οποία έχει προκαλέσει τεράστιες ανησυχίες και παράλληλα μεγάλες πιέσεις προς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Σε αυτές τις πιέσεις έρχεται να προστεθεί και η ανησυχία που επικρατεί στην Κίνα. Η νέα έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει την ανακοίνωση νέων lockdown, που θα επηρεάσουν, όπως είναι φυσικό την κινεζική οικονομία. Και τα προβλήματα της κινεζικής οικονομίας (όπως και την προηγούμενη φορά που συνέβη κάτι αντίστοιχο) θα επηρεάσουν και το παγκόσμιο σκηνικό. Στις πιέσεις που δέχεται το EUR, λοιπόν, έρχεται να προστεθεί και η στήριξη του αμερικανικού δολαρίου (USD), το οποίο αποτελεί πάντα επιλογή των επενδυτών σε περιόδους αβεβαιότητας και κρίσης.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, οι πιέσεις προς το EUR/USD θα συνεχιστούν, με μόνη ελπίδα κάποια θετική οικονομική ανακοίνωση των επόμενων ημερών, που θα επιτρέψει ανάκαμψη στην ισοτιμία του ζεύγους.