Συνεχίζονται οι πιέσεις προς το GBP/USD

Το GBP/USD συνεχίζει να δέχεται πιέσεις στην αγορά του forex, εξαιτίας των εξελίξεων που αφορούν στο εμβόλιο κατά της πανδημίας και τους φόβους για μια έντονη διαμάχη ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση, με φόντο τα εμβόλια της AstraZeneca. Παράλληλα, μια σειρά από θετικές οικονομικές ειδήσεις στις ΗΠΑ έχει συνεισφέρει στην άνοδο της ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου (USD), ενισχύοντας έτσι τις πιέσεις προς το ζεύγος.

Αναλυτικότερα, το GBP/USD βρίσκεται εν μέσω της δεύτερης ημέρας πτώσης. Χθες, το ζεύγος έπεσε κάτω από τα επίπεδα του 1.3700, ενώ σήμερα εξακολουθεί να κινείται καθοδικά, πλησιάζοντας το 1.3650.

Πιέσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ στο GBP/USD

Ο κύριος λόγος που οι αγορές διστάζουν να στηρίξουν το GBP/USD είναι οι φόβοι για μια επικείμενη διαμάχη ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υπόθεση της ανεπάρκειας εμβολίων από πλευράς AstraZeneca δημιουργεί φόβους για μια διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς η Ε.Ε. απαιτεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να υποχρεώσει την AstraZeneca να μοιράσει εμβόλια από τις αγγλικές αποθήκες της, ώστε να καλυφθεί η έλλειψη στα μέλη της. Δεδομένου, όμως, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί πλέον μέλος της Ε.Ε., η υπόθεση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια έντονη διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές και να επιβαρύνει την ισοτιμία της αγγλικής στερλίνας (GBP).

Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόφαση να αναβληθεί προς το παρόν ο αποκλεισμός των επενδύσεων σε εταιρείες που σχετίζονται με τον κινεζικό στρατό ενισχύει την άνοδο του USD, το οποίο ενισχύεται πάντα σε περιόδους που κυριαρχεί το ρίσκο. Έτσι, οι πιέσεις προς το GBP/USD συνεχίζονται και δεν αποκλείεται να ενισχυθούν τις επόμενες ημέρες, όσο κυριαρχεί αβεβαιότητα.