Συνεχίζονται τα σκαμπανεβάσματα στην ισοτιμία του GBP/USD

Το GBP/USD βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν ότι συμφώνησαν στους όρους του Brexit και πως η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στο έκτακτο Eurogroup της 25ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, η αρχική άνοδος της ισοτιμίας του ζεύγους έχει δώσει τη θέση της σε μια σειρά από σκαμπανεβάσματα, τα οποία οφείλονται στη ρευστή κατάσταση της αγγλικής πολιτικής σκηνής.

Συγκεκριμένα, αν και η αρχική είδηση για την επίτευξη συμφωνίας έφερε υψηλότερα την ισοτιμία του GBP/USD, πάνω από το ψυχολογικό όριο του 1.3000, οι διαφωνίες των πολιτικών του Ηνωμένου Βασιλείου και οι παραιτήσεις υπουργών το ανάγκασαν σε πτώση. Και όσο οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα παραμένουν στο επίκεντρο, οι κινήσεις του ζεύγους χαρακτηρίζονται από υψηλή μεταβλητότητα.

Αντιδράσεις και παραιτήσεις για τη συμφωνία

Η αρχική ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση αντικαταστάθηκε από προβληματισμό και αντιδράσεις, όταν η Theresa May έφερε τη συμφωνία στο αγγλικό Κοινοβούλιο. Οι αντιδράσεις οδήγησαν και στην παραίτηση δύο υπουργών (του υπουργού Βόρειας Ιρλανδίας και του υπουργού Brexit) και πλέον η Αγγλίδα πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ακόμη και το ενδεχόμενο να χρειαστεί ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να συνεχίσει.

Όπως είναι φυσικό, αυτές οι εξελίξεις έβλαψαν την ανοδική πορεία του GBP/USD. Αν και αρχικά το ζεύγος παρέμεινε σταθερά πάνω από τα επίπεδα του 1.3000, παρά τις πιέσεις που δεχόταν, πλέον κινείται χαμηλότερα. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, η ισοτιμία του κυμαίνεται στα επίπεδα του 1.2780, αλλά οι κινήσεις του χαρακτηρίζονται από συνεχή σκαμπανεβάσματα και από υψηλή μεταβλητότητα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν αρκετά οι προβλέψεις για τα επόμενα βήματά του.

Όλα, άλλωστε, θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων ωρών και ημερών στο Ηνωμένο Βασίλειο.