Σχεδόν αδιάφορη η αντίδραση του πετρελαίου στις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο

Η διαμάχη του Ηνωμένου Βασιλείου με το Ιράν στον Περσικό Κόλπο, μετά την απόβαση των ιρανικών δυνάμεων σε βρετανικό τάνκερ, δεν επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την πορεία της τιμής του πετρελαίου. Η τιμή του μαύρου χρυσού αυξήθηκα κατά μόλις 1-2% τη Δευτέρα, υπό τον φόβο μιας γενικευμένης σύρραξης, αλλά οι αγορές εμφανίστηκαν ψύχραιμες και το ίδιο συμβαίνει και με τη μετέπειτα πορεία της τιμής του πετρελαίου.

Κάποιοι έμειναν έκπληκτοι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη στην αγορά, αφού παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν θα εκτόξευαν την τιμή του πετρελαίου. Όπως υπενθυμίζουν οι ειδικοί, όμως, η αγορά έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και τέτοιου είδους περιστατικά δεν είναι ικανά να σπείρουν πανικό, όπως θα συνέβαινε πριν πέντε χρόνια για παράδειγμα.

Ψυχραιμία στις αγορές, παρά τις εντάσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη ημέρα που άνοιξαν οι αγορές μετά το περιστατικό στον Περσικό Κόλπο, η τιμή του brent αυξήθηκε στα $63.25, ενώ του WTI στα $56.38. Σύντομα, μάλιστα, η αύξηση υποχώρησε.

Την απάντηση για αυτή την αδιαφορία των αγορών έδωσε ο στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου της Morgan Stanley, Martijn Rats, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Σύμφωνα με τον κ. Rats, η αγορά δεν αντιδρά πλέον με τον ίδιο τρόπο που θα αντιδρούσε πριν πέντε χρόνια σε τέτοιου είδους περιστατικά. Άλλωστε, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ έχουν αυξήσει σημαντικά την παραγωγή τους, με αποτέλεσμα να μη δικαιολογούνται φόβοι για ελλείψεις στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Rats ανέφερε πως, αν κάτι παρόμοιο συνέβαινε πριν πέντε χρόνια, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα ήταν πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο απότομη.