Την ανάκαμψη των αγορών εκμεταλλεύεται το GBP/USD

Το GBP/USD βρίσκεται σε ανοδική πορεία σήμερα, καθώς το ζεύγος έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί την ανάκαμψη των αγορών και κινείται σταθερά προς το επίπεδο του 1.3300. Η θετική εικόνα που παρουσιάζουν οι αγορές απομακρύνει τους επενδυτές από το αμερικανικό δολάριο (USD), που αποτελεί συνηθισμένη επιλογή σε περιόδους κρίσης, και τους στρέφει σε εναλλακτικές, όπως η αγγλική στερλίνα (GBP).

Σημαντικό ρόλο στην ανοδική πορεία του GBP/USD παίζει η ξεπέραση των αρχικών φόβων για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού. Οι επιστήμονες διαπιστώνουν μέρα με τη μέρα ότι η νέα μετάλλαξη δεν είναι όσο επικίνδυνη φοβόνταν αρχικά και οι αντιδράσεις πανικού στις αγορές ανά τον κόσμο μειώνονται αισθητά.

Η ανοδική πορεία του GBP/USD

Το GBP/USD κινείται ανοδικά από το πρωί της Τρίτης, καθώς ξεκίνησε από το επίπεδο του 1.3255 και πλέον κινείται προς το επίπεδο του 1.3300. Μεγάλο ρόλο στην ανοδική πορεία του ζεύγους παίζει η γενική εικόνα των αγορών, η οποία έχει βελτιωθεί αρκετά τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, ο αρχικός πανικός για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον έχει υποχωρήσει, καθώς οι επιστήμονες εμφανίζονται περισσότερο καθησυχαστικοί.

Η θετική εικόνα των αγορών έχει απομακρύνει τους επενδυτές της αγοράς forex από το USD, το οποίο ενισχύθηκε όσο επικρατούσαν ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη, και τους στέλνει πίσω στα αντίπαλα νομίσματά του, όπως το GBP. Παράλληλα, το GBP έχει αποκτήσει νέα ορμή, χάρη στις αισιόδοξες προβλέψεις για την αγγλική οικονομία.

Η άνοδος της ισοτιμίας του GBP/USD, πάντως, δεν αναμένεται να είναι μεγάλη, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν προβληματισμοί για την πορεία του GBP. Αγορές και επενδυτές εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξοι για το ενδεχόμενο ανάληψης σημαντικών πρωτοβουλιών από την Τράπεζα της Αγγλίας, προκειμένου να ενισχύσει ουσιαστικά την αγγλική οικονομία, ενώ το σήριαλ με τους Γάλλους ψαράδες στα όρια των χωρικών υδάτων του Ηνωμένου Βασιλείου και τις συνέπειες του Brexit συνεχίζεται.