Τις εξελίξεις στην Ευρώπη εκμεταλλεύεται το USD

To αμερικανικό δολάριο (USD) συνεχίζει να ενισχύεται έναντι των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών νομισμάτων, της βρετανικής λίρας (GBP) και του ευρώ (EUR), λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

Πρόσφατα, το ζεύγος GBP/USD έκλεισε στο 1.55, υποκύπτοντας στις πιέσεις των πωλητών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανακοίνωση πως επίκειται δημοψήφισμα στην Αγγλία, για το αν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι, δεν έφερε μεν πανικό στις αγορές, αλλά είχε αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή του GBP. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η καθοδική πορεία του GBP/USD. Και, όσο το δολάριο ενισχύεται ακόμη περισσότερο, η ισοτιμία του ζεύγους αναμένεται να συνεχίσει την καθοδική της πορεία. Αν, μάλιστα, η επερχόμενη προκαταρκτική ανακοίνωση του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου δείξει πτωτική πορεία της οικονομίας, το ζεύγος αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα, στο 1.52, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο EUR/USD. Οι συνεχείς παρατάσεις και αναβολές της συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ελλάδα ενισχύουν τις πιέσεις για πτώση της αξίας του ευρώ. Ωστόσο, η ανακοίνωση ότι επίκειται συμφωνία σταθεροποίησε – τουλάχιστον προς το παρόν – την ισοτιμία του EUR/USD. Και, σύμφωνα με τους αναλυτές, η πορεία του θα εξαρτηθεί σημαντικά από το χρόνο και το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας.

Ακόμη κι αν οι δύο πλευρές, όμως, καταλήξουν σε συμφωνία, οι περιπέτειες του ευρώ δε θα έχουν ολοκληρωθεί. Κι αυτό θα οφείλεται στις αντιδράσεις που ενδεχομένως φέρει η εν λόγω συμφωνία. Αν, για παράδειγμα, περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα λιτότητας, θα φέρει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, βάζοντας σε κίνδυνο το μέλλον της κυβέρνησης και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Και, αν είναι περισσότερο ελαστική, θα δώσει το έναυσμα και σε άλλες χώρες (όπως η Ισπανία, όπου οι πολιτικές που αντιτίθενται στη λιτότητα κερδίζουν έδαφος) να διεκδικήσουν ευνοϊκότερους όρους, με αποτέλεσμα τριγμούς στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Το δολάριο, λοιπόν, παραμένει έξω από τα παραπάνω, με αποτέλεσμα να ενισχύεται μέρα με τη μέρα και να είναι υπεύθυνο για την πορεία των ζευγών EUR/USD και GBP/USD.