Υποχωρούν στις πιέσεις τα EUR και GBP

Τα βασικά αντίπαλα νομίσματα του αμερικανικού δολαρίου (USD), το ευρώ (EUR) και η αγγλική στερλίνα (GBP), δέχονται σημαντικές πιέσεις κατά την έναρξη του τρίτου τριμήνου και τα αντίστοιχα ζεύγη έχουν υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανανέωση της εμπιστοσύνης προς το USD έχει φέρει σε χαμηλότερα επίπεδα και το EUR/USD και το GBP/USD.

Ο λόγος για την αντιστροφή της πορείας των δύο ζευγών στην αγορά του forex είναι η εξάπλωση του κορωναϊού. Τα καλά νέα από την Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ απουσιάζουν, αλλά οι επενδυτές προτιμούν την ασφάλεια του USD, εν μέσω μιας εποχής κρίσης.

Οι επιπτώσεις της επικαιρότητας στα δύο ζεύγη

Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, αλλά δεν απουσιάζουν και τα αισιόδοξα νέα. Η πορεία των κρουσμάτων στην Ιταλία φαίνεται να σταθεροποιείται (έστω προσωρινά). Ωστόσο, δε συμβαίνει το ίδιο στην Ισπανία και στη Γαλλία, όπου ο ιός εξαπλώνεται με σταθερούς ρυθμούς. Παράλληλα, ο διαχωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο στρατόπεδα, αυτό που επιθυμεί την έκδοση κορωνο-ομολόγων και αυτό που αντιτίθεται, έχει προκαλέσει την απώλεια εμπιστοσύνης στο ευρώ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την άλλη, η επέκταση του κορωναϊού συνεχίζει ακάθεκτη. Επιπλέον, τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει (αν και καθυστερημένα) η κυβέρνηση ξεκινούν να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία.

Στις ΗΠΑ, τέλος, η πανδημία συνεχίζει να επεκτείνεται, αναγκάζοντας τον Πρόεδρο Trump να κάνει λόγο για δύο δύσκολες εβδομάδες που έρχονται. Ωστόσο, οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στο USD, ειδικά όσο τα αμερικανικά χρηματιστήρια εμφανίζουν αρνητικά ρεκόρ.