Υπό πίεση παραμένει το EUR/USD

To EUR/USD είναι ένα από τα ζεύγη που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις εξελίξεις στο ανατολικό άκρο της Ευρώπης, όπου η Ρωσία έχει εισβάλει εδώ και μερικές ημέρες στην Ουκρανία, και η ισοτιμία του εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις, όσο οι μάχες συνεχίζονται. Το ζεύγος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 1.1150, έχοντας σημειώσει άνοδο από τα χαμηλότερα επίπεδα του 2022 (στο 1.1100) και οι πωλητές συνεχίζουν να έχουν το πάνω χέρι.

Άλλωστε, από τη συγκεκριμένη κρίση έχει ενισχυθεί το αμερικανικό δολάριο (USD), το οποίο αποτελεί πάντα καταφύγιο των επενδυτών σε περιόδους κρίσεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι το ευρώ (EUR) να βρίσκεται σε πτωτική πορεία και οι αγορές να αδιαφορούν για οποιαδήποτε εξέλιξη δεν αφορά στο ουκρανικό μέτωπο.

Οι εξελίξεις και οι ανησυχίες των αγορών

Η εβδομάδα ξεκίνησε με αρνητικό πρόσημο για το EUR/USD, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Παράλληλα, ο οικονομικός αντίκτυπος είναι μεγάλος, δεδομένου ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, όπως ο αποκλεισμός της από το διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT. Από την άλλη, ο Ρώσος Πρόεδρος έχει αυξήσει το επίπεδο επιφυλακής της χώρας (συμπεριλαμβανομένου και του τομέα των πυρηνικών).

Η αβεβαιότητα και η κλιμάκωση των εντάσεων έχει βλάψει το EUR, ενώ παράλληλα ενισχύει το USD, το οποίο πάντα κερδίζει σε περιόδους κρίσης. Η πτώση του ζεύγους είναι συνεχόμενη και το μόνο που μπορεί να την ανακόψει σε αυτό το σημείο είναι μια ενδεχόμενη συμφωνία στη συνάντηση που έχουν προγραμματίσει Ουκρανία και Ρωσία. Αν κάτι τέτοιο δε συμβεί, όμως, τότε το EUR/USD θα έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα πιέσεων.