Φλερτάρει με την ισοτιμία του 1.1700 το EUR/USD

To EUR/USD βρίσκεται σε ανοδική πορεία τις τελευταίες ώρες, εκμεταλλευόμενο την χλιαρή αντίδραση των αγορών στους νέους δασμούς που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα. Η αντίδραση των αγορών δεν επέτρεψε στο αμερικανικό δολάριο (USD) να ενισχυθεί ως συνήθως, με αποτέλεσμα το ευρώ (EUR) να ακολουθήσει ανοδική πορεία, εκμεταλλευόμενο και το ενδιαφέρον για τις επερχόμενες δηλώσεις του Mario Draghi.

Χάρη στις θετικές για το ευρώ εξελίξεις στις αγορές ανά τον κόσμο, το ζεύγος φλερτάρει πλέον με τα επίπεδα του 1.1700. Αυτή τη στιγμή, το EUR/USD βρίσκεται πάνω από το 1.1680 και εξασφαλίζει κέρδη, αργά μεν, σταθερά δε.

Αναμενόμενο το νέο επεισόδιο στο σίριαλ ΗΠΑ-Κίνας

Τις προηγούμενες φορές που οι ΗΠΑ προχωρούσαν σε κινήσεις που εντείναν τον οικονομικό πόλεμο με την Κίνα, το USD έβλεπε την ισοτιμία του να ενισχύεται, καθώς επικρατούσε αβεβαιότητα και οι επενδυτές στην αγορά του forex στήριζαν το σίγουρο δολάριο. Αυτή τη φορά, όμως, η κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς 10% (ύψους 200 δις δολαρίων) στα κινεζικά προϊόντα ήταν αναμενόμενη και σχεδόν είχε τηλεγραφηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, σε πείσμα όσων προέβλεπαν μια συνάντηση Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων για την επίτευξη μιας συμφέρουσας συμφωνίας.

Οι δασμοί, μάλιστα, θα αυξηθούν στο 25% στο τέλος του χρόνου, αλλά προς το παρόν κρίνονται χαμηλοί από τις αγορές και αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που δεν οδήγησε σε ενίσχυση του USD. Παράλληλα, η Κίνα ετοιμάζει τα δικά της αντίμετρα, ενώ οι αρμόδιοι μπορούν απλά να υποτιμήσουν το γουάν (CNY) και να διατηρήσουν χαμηλά τις τιμές των εξαγώγιμων προϊόντων τους.

Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις του EUR/USD, τέλος, αυτές δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν από τις προηγούμενες. Η σημερινή ομιλία του Mario Draghi δεν αναμένεται να περιέχει σημαντικές ανακοινώσεις για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης, ενώ απουσιάζουν και άλλες σημαντικές ανακοινώσεις οικονομικού τύπου από το πρόγραμμα.