Χαμηλότερα το EUR/USD, λόγω των ελληνικών διαπραγματεύσεων

Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές και αυτό το Σαββατοκύριακο δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο μόνο στην ελληνική υπόθεση, αλλά και στην πορεία του ευρώ στις αγορές. Οι τελευταίες εξελίξεις προκάλεσαν επιπλέον αβεβαιότητα και απαισιοδοξία, με αποτέλεσμα η αξία του ευρώ να μειωθεί ακόμη περισσότερο, παρασύροντας χαμηλότερα την ισοτιμία του EUR/USD.

Αναλυτικότερα, οι τελευταίες εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα η ισοτιμία του EUR/USD να κατρακυλήσει στο 1.1200 – αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση των αγορών που άνοιξαν το πρωί της Δευτέρας στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου. Παράλληλα, όμως, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές εν όψει των υπόλοιπων εξελίξεων που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα. Το ελληνικό ζήτημα δεν είναι το μόνο που αναμένεται να επηρεάσει την ισοτιμία του EUR/USD και όσοι πραγματοποιούν συναλλαγές στην αγορά του forex αναμένουν ακόμη την ανακοίνωση των στοιχείων του ιταλικού δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) και την ενημέρωση για το εμπορικό ισοζύγιο της ΟΝΕ. Παράλληλα, μέσα στην ημέρα αναμένεται και η ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τέλος, ετοιμάζονται για εξίσου σημαντικές ανακοινώσεις, όπως αυτές που αφορούν στα στοιχεία παραγωγικής ικανότητας και βιομηχανικής παραγωγής των ΗΠΑ.

Οι παραπάνω ανακοινώσεις θα παίξουν το ρόλο τους στη συνέχεια της πορείας της ισοτιμίας του EUR/USD στις επόμενες ώρες, ωστόσο, ο μεγαλύτερος παράγοντας επιρροής (και εμπόδιο στην σταθεροποίησή της) είναι το ελληνικό ζήτημα. Εξαιτίας αυτού, οι προβλέψεις για την πορεία του ζεύγους είναι αρνητικές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το EUR/USD συνεχίζει να χάνει έδαφος, έχοντας καταλήξει στο 1.1213. Τα σημεία-κλειδιά της μελλοντικής πορείας του ζεύγους είναι το 1.1151 (το χαμηλό της 12ης Ιουνίου), το 1.1807 (το χαμηλό της 8ης Ιουνίου) και το 1.1049 (το χαμηλό της 5ης Ιουνίου). Αντίστοιχα, αν ακολουθήσει ανοδική πορεία, θα πρέπει να σπάσει τα σημεία αντίστασης στο 1.1232 (το υψηλό της 15ης Ιουνίου), στο 1.1297 (το υψηλό της 12ης Ιουνίου) και το 1.1334 (το υψηλό της 11ης Ιουνίου).