Όμηρος του οικονομικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας το EUR/USD

Το EUR/USD κινείται πτωτικά τις τελευταίες ώρες στην αγορά του forex, επηρεασμένο από τις εξελίξεις στον άτυπο οικονομικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, και φλερτάρει με τα χαμηλότερα επίπεδα του 2019 στην ισοτιμία του. Επενδυτές και αγορές δείχνουν επιφύλαξη, αλλά το αμερικανικό δολάριο (USD) έχει καταφέρει να κερδίσει έδαφος, εξαιτίας της πτώσης των μετοχών των αμερικανικών εταιρειών που έχουν ήδη πάρει θέση.

Η Google, για παράδειγμα, αποφάσισε να συνταχθεί με την πολιτική της κυβέρνησης και να μπλοκάρει νέες ενημερώσεις του λειτουργικού Android στα κινητά Huawei. Η Huawei βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο μάτι του κυκλώνα της διαμάχης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα και αποτελεί το κυριότερο βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που επιθυμούν οι αγορές.

Οι επιπτώσεις στην ισοτιμία του EUR/USD

Η μικρή ενίσχυση του USD ανάγκασε το EUR/USD να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και να φλερτάρει με τα χαμηλότερα επίπεδα του 2019, κάτω από το 1.1150. Αυτή τη στιγμή, το ζεύγος κινείται στα επίπεδα του 1.1460 και οι πιέσεις που δέχεται είναι αρκετές.

Άλλωστε, παρά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ευρωζώνη για το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι ειδικοί (ανάμεσά τους και η Bundesbank) θεωρούν ότι η πορεία της οικονομίας δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από τα προβλήματα που τη μαστίζουν.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τέλος, τα χρηματιστήρια κλήθηκαν να αντιδράσουν στις νέες εξελίξεις και ο μεγάλος χαμένος ήταν οι εταιρείες τεχνολογίας που μπλέχτηκαν στον οικονομικό πόλεμο των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Αποτέλεσμα, άλλωστε, ήταν να πέσει η αξία των μετοχών τους και οι επενδυτές να στραφούν στο πιο ασφαλές USD.