Με πτώση ξεκίνησε η εβδομάδα για το EUR/USD

Η εβδομάδα ξεκίνησε με πτώση για το EUR/USD, καθώς το ευρώ (EUR) δέχεται κάποιες πιέσεις από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ενώ στον αντίποδα, το αμερικανικό δολάριο (USD) ενισχύθηκε, χάρη στη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων.

Αναλυτικότερα, το πρωί της Δευτέρας, οι πιέσεις έφεραν χαμηλότερα το EUR/USD, το οποίο πλέον κινείται στα επίπεδα του 1.1789. Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν αποδυναμώσει το EUR, όσο το USD κερδίζει έδαφος.

Οι αιτίες της πτώσης

Οι πρώτες πιέσεις προς το EUR ήρθαν ως απόρροια του αποτελέσματος των αυστριακών εκλογών. Αν και η καγκελαρία αναμένεται να καταλήξει στα χέρια του παιδιού-θαύματος της αυστριακής πολιτικής, Sebastian Kurz, η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος ανησυχεί τους Ευρωπαίους. Παράλληλα, τα βλέμματα των ευρωπαϊκών πολιτικών είναι στραμμένα και προς την Καταλονία, η οποία θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει αν θα κάνει πράξη την κήρυξη της ανεξαρτησίας της. Όπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις αυτές προκαλούν πιέσεις προς το EUR, το οποίο χάνει έδαφος έναντι του USD.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μάλιστα, οι εξελίξεις είναι θετικές για όσους στηρίζουν το αμερικανικό νόμισμα. Η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Janet Yellen, επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, όσο το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα παραμένει θετικό. Αποτέλεσμα της διαβεβαίωσης αυτής ήταν να ενισχυθεί το USD, ειδικά έναντι του αποδυναμωμένου EUR.