Νέα πτώση του πετρελαίου προβλέπουν οι ειδικοί

Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ειδικά μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των χωρών του ΟΠΕΚ, και οι επενδυτές που εμπιστεύτηκαν τον μαύρο χρυσό στα CFD της αγοράς του forex έχουν εξασφαλίσει αρκετά κέρδη. Άλλωστε, μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ πως τα μέλη του συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή, η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύθηκε.

Πολλοί, όμως, είναι οι οικονομικοί αναλυτές και οι ειδικοί της αγοράς που πιστεύουν πως, όχι μόνο η αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι προσωρινή, αλλά επίκειται και νέα σημαντική πτώση. Φυσικά, δε μπορούν να πουν με σιγουριά πότε θα αντιστραφεί η πορεία της τιμής του πετρελαίου, αλλά είναι σίγουροι πως το συγκεκριμένο ενδεχόμενο θα συμβεί.

 

“Κενό γράμμα” η συμφωνία του ΟΠΕΚ

Η τιμή του πετρελαίου, άλλωστε, κινούταν πτωτικά για αρκετούς μήνες, έως το καλοκαίρι του 2016. Η υπερπαραγωγή και η μειωμένη ζήτηση έφεραν σημαντική πτώση και η μόνη λύση που θα μπορούσε να την επαναφέρει σε ανοδική τροχιά ήταν η μείωση της παραγωγής. Αυτή ήρθε, μετά από τη συμφωνία που υπέγραψαν οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, μπορεί η συμφωνία να έπεισε πολλούς επενδυτές να προτιμήσουν το πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή του, αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό στην παγκόσμια παραγωγή.

Διαβάζοντας, όμως, τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας, οι ειδικοί συνειδητοποίησαν πως η τρέχουσα μείωση της παραγωγής πετρελαίου δεν είναι τόσο σημαντική. Ο ΟΠΕΚ χρησιμοποίησε, άλλωστε, ως δείγμα τα αποτελέσματα του Οκτωβρίου, ώστε να υπολογίσει τα επίπεδα της μείωσης. Αλλά ο Οκτώβριος είχε ιδιαίτερα αυξημένη παραγωγή, σε σχέση με άλλους μήνες, με αποτέλεσμα η μείωση να φαίνεται, αλλά να μην είναι τόσο σημαντική.

Παράλληλα, μπορεί να συμφώνησαν με τη μείωση περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ από ποτέ, αλλά χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Λιβύη, που εξαιρούνται της συμφωνίας, παράγουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου κάθε μήνα, επηρεάζοντας αρνητικά τη μείωση των υπολοίπων χωρών. Και την ίδια ζημιά στη συμφωνία κάνει και η παραγωγή πετρελαίου του Τέξας, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά και φροντίζει να… αναπληρώσει για τα χαμένα βαρέλια της συμφωνίας του ΟΠΕΚ.

 

Η γνώμη των ειδικών

Ένας από τους ειδικούς που προβλέπουν νέα σημαντική πτώση στην τιμή του πετρελαίου είναι και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Harvard, Leonardo Maugeri. Ο Maugeri, ο οποίος είχε προβλέψει μια σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου από το 2012, υποστηρίζει σε δοκίμιό του πως η αγορά ετοιμάζεται για μια νέα σημαντική πτώση. Σύμφωνα με τα όσα γράφει, η παραγωγή ξεπερνά σημαντικά τη ζήτηση, με αποτέλεσμα, αν δεν αντιστραφούν οι όροι, η τιμή του πετρελαίου να κατρακυλήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Η μόνη λύση για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, μάλιστα, είναι να φτάσει η ζήτηση του πετρελαίου μέσα στο 2017 σε επίπεδα ρεκόρ!