Οι αντιδράσεις των αγορών στο δημοψήφισμα της Καταλονίας

Το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας ολοκληρώθηκε την Κυριακή, παρά τις αντιδράσεις και τις απαγορεύσεις της ισπανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας, μάλιστα, το 90% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας, με αποτέλεσμα να αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στην ιβηρική χερσόνησο – μεταξύ των οποίων περισσότερες βίαιες συγκρούσεις, αλλά και παρεμβάσεις των Ευρωπαίων ηγετών. 

Τις εξελίξεις αυτές, βέβαια, δεν βλέπουν με καλό μάτι οι περισσότερες αγορές, οι οποίες κινήθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας με το βλέμμα τους στην επόμενη ημέρα της Ισπανίας. Μεγάλος χαμένος, βέβαια, ήταν το ευρώ (EUR), καθώς και το χρηματιστήριο της Ισπανίας.

Πτώση για το EUR/USD

Το πρώτο θύμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος ήταν το EUR/USD, το οποίο κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, βρίσκεται πλέον σε πτωτική πορεία, η οποία αρχικά το έφερε λίγο κάτω από τα επίπεδα του 1.1800 και έπειτα στη γειτονιά του 1.1735.

Το EUR έχει επηρεαστεί αρνητικά από το αποτέλεσμα, καθώς, αν και δεν έχουν υπάρξει ακόμη επίσημες αντιδράσεις από τη Γηραιά Ήπειρο, αυτές αναμένονται σύντομα. Και σίγουρα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει πολλά να χάσει από την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας (εφόσον πραγματοποιηθεί), καθώς η ισπανική επαρχία είναι υπεύθυνη για το 20% του ΑΕΠ της χώρας.

Βουτιά για το ισπανικό χρηματιστήριο

Μεγάλο θύμα της πολιτικής αβεβαιότητας του κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην Ισπανία είναι και το χρηματιστήριο. Ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 παρουσίασε μεγάλη πτώση στο σημερινό του άνοιγμα και δεν αναμένεται να επανέλθει σύντομα.

Από την άλλη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν επηρεάστηκαν ακόμη από τις εξελίξεις γύρω από το δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν κέρδη κατά το άνοιγμα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε κατά 0,19% υψηλότερα.