Χάνει έδαφος έναντι των αντιπάλων του το USD

Οι τελευταίες ημέρες της χρονιάς βρίσκουν το αμερικανικό δολάριο (USD) αποδυναμωμένο και σε… αμυντική στάση, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ευνοήσει την ενδυνάμωση των αντίπαλων νομισμάτων του. Τα βασικότερα αντίπαλα νομίσματα του USD, το ευρώ (EUR) και η αγγλική στερλίνα (GBP) έχουν κερδίσει έδαφος εις βάρος του και συνεχίζουν τις τελευταίες ώρες την ανοδική πορεία τους.

Αναλυτικότερα, το EUR/USD εξασφάλισε κι άλλα κέρδη το πρωί της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα του Δεκεμβρίου, έχοντας ξεπεράσει το 1.19300. Αντίστοιχα, το GBP/USD παρουσίασε επίσης αύξηση, έχοντας ξεπεράσει το όριο του 1.3450.

Χάνει έδαφος το USD

Το USD δε φαίνεται διατεθειμένο να επανέλθει σε ανοδική τροχιά τις τελευταίες ημέρες και αφήνει περιθώριο ανόδου στα βασικότερα αντίπαλα νομίσματα. Μια από τις βασικότερες αιτίες για την απροθυμία του νομίσματος να αυξήσει την ισοτιμία του και για την αμυντική στάση που διατηρεί είναι τα έντοκα ομόλογα 10ετίας, τα οποία έχουν παρουσιάσει σημαντική πτώση, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επενδυτές επαναπροσαρμόζουν τις επενδύσεις τους πριν την ολοκλήρωση του 2017.

Παράλληλα, και ο δείκτης σιγουριάς των καταναλωτών που ανακοινώθηκε πρόσφατα ζημιώνει το USD, καθώς έπεσε στο 122.1 τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από το 128.6 του Νοεμβρίου. Και, φυσικά, η νέα στασιμότητα στην επερχόμενη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ αναγκάζει πολλούς επενδυτές να στρέψουν την πλάτη τους στο USD και να στραφούν σε άλλα νομίσματα.