Ελεύθερη πτώση του USD προκάλεσε η εκλογή Τραμπ

Η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο νέος Πρόεδρος της χώρας. Το συγκεκριμένο σενάριο ήταν το πλέον αρνητικό για τις αγορές και αυτό ακριβώς επαληθεύθηκε με το που επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων βρίσκεται μπροστά στην εκλογική μάχη.

Όπως είναι φυσικό, το πρώτο και μεγαλύτερο θύμα της νίκης του Τραμπ ήταν το αμερικανικό δολάριο (USD). Όλες οι αγορές του κόσμου αντέδρασαν αρνητικά και σχεδόν με πανικό απέναντι στο εκλογικό αποτέλεσμα, με το USD να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, έναντι κάθε αντίπαλου νομίσματος στην αγορά του forex.

Το EUR/USD, για παράδειγμα, ξεπέρασε σχεδόν άμεσα το επίπεδο αντίστασης του 1.1125 και γρήγορα κατευθύνθηκε στα επίπεδα του 1.1280. Σύντομα, τέλος, βρέθηκε πάνω από το 1.1300, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο του των τελευταίων δύο μηνών. Μερικές ώρες μετά την επιβεβαίωση του εκλογικού αποτελέσματος, όμως, το ζεύγος επέστρεψε σε χαμηλότερα επίπεδα.

Την ίδια περίπου πορεία ακολούθησε και το GBP/USD. Η αποδυνάμωση του USD έφερε το ζεύγος στα επίπεδα άνω του 1.2400 και, ενώ παρουσίασε έπειτα μια μικρή πτώση, πλέον κινείται στα επίπεδα άνω του 1.2300.

Ο μεγαλύτερος κερδισμένος από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, όμως, ήταν το ιαπωνικό γιεν (JPY). To USD/JPY είδε την ισοτιμία του να μειώνεται από το 105.46 στο 101.15, αλλά πλέον έχει αυξηθεί ξανά στα επίπεδα του 103.00.

Όλες οι παραπάνω κινήσεις, τέλος, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την αποδυνάμωση του USD. Οι αγορές αντέδρασαν άσχημα στα νέα για το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στο αμερικανικό νόμισμα. Παράλληλα, πολλοί προβλέπουν πως το νέο status quo θα μπει εμπόδιο στη φημολογούμενη αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ, το οποίο αναμενόταν κατά πάσα πιθανότητα να ανακοινωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.