Επανήλθε η πτώση στο EUR/USD

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ δεν έφερε μόνο έκπληξη, αλλά και πανικό στις αγορές, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου (USD) να αποδυναμωθεί σημαντικά, ήδη από την πρώτη στιγμή που άρχισε να διαφαίνεται το εκλογικό αποτέλεσμα. Εξαιτίας της αντίδρασης των αγορών, μάλιστα, το EUR/USD έφτασε σύντομα στα υψηλότερα σημεία του τελευταίου διμήνου.

Η άνοδος της ισοτιμίας του EUR/USD, όμως, αποδείχθηκε προσωρινή. Η πρώτη εμφάνιση του Προέδρου των ΗΠΑ καθησύχασε τις αγορές, με αποτέλεσμα το USD να ενισχυθεί ξανά και η ισοτιμία του EUR/USD να ακολουθήσει πτωτική πορεία. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, βρίσκεται όχι μόνο χαμηλότερα από το χθεσινό υψηλό του 1.1296, αλλά και χαμηλότερα από τα επίπεδα ανοίγματος της εβδομάδας (1.1141). Συγκεκριμένα, το EUR/USD κινείται πλέον στα επίπεδα του 1.0890, έχοντας χάσει το έδαφος που είχε εξασφαλίσει, χάρη στο αναπάντεχο αποτέλεσμα των εκλογών.

Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι το USD χαίρει ξανά της απόλυτης εμπιστοσύνης των αγορών. Οι πιέσεις στο νόμισμα είναι ισχυρές, καθώς τα σχέδια του νέου Προέδρου των ΗΠΑ για την οικονομική πολιτική συνοδεύονται από υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας και οι αγορές παραμένουν καχύποπτες, όχι μόνο απέναντι στην μετέπειτα πορεία του USD, αλλά και στο ενδεχόμενο να ισχύσει τελικά η αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο Δεκέμβριο, όπως προβλεπόταν αρχικά.