Κάτω από το μηδέν βρέθηκε η τιμή του πετρελαίου!

Η πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου έφτασε στο απόγειό της, αφού η χθεσινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη έφερε την τιμή του μαύρου χρυσού σε επίπεδα κάτω από το μηδέν! Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί έσπευδαν να ξεφορτωθούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που είχαν στα χέρια τους, ακόμη και πληρώνοντας τους αγοραστές.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της τιμής του πετρελαίου, αλλά και για τη χαμηλότερη τιμή που έχει παρατηρηθεί ποτέ για τον μαύρο χρυσό. Και η αιτία δεν είναι άλλη από μια κορεσμένη αγορά, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, όχι μόνο εξαιτίας της υπερπαραγωγής, αλλά και της μειωμένης ζήτησης, εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας.

Οι πρόσφατες κινήσεις της τιμής του πετρελαίου

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε το αμερικανικό αργό πετρέλαιο, το οποίο χθες έκλεισε στα -$37.63 ανά βαρέλι. Η πτώση που σημειώθηκε άγγιξε το 305%, κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες $55.90. Ωστόσο, η παρουσία της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα κάτω του μηδέν αποδείχθηκε προσωρινή, αφού η τιμή του WTI επέστρεψε σε υψηλότερα επίπεδα την Τρίτη, στα $1.5 ανά βαρέλι.

Η πρωτοφανής αυτή πτώση, τέλος, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μειωμένη ζήτηση. Σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται σε lockdown, με αποτέλεσμα οι ανάγκες για πετρέλαιο στις επιχειρήσεις, στις βιομηχανίες και στις μετακινήσεις να είναι ελάχιστες. Παράλληλα, η παραγωγή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και πολύ σύντομα οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα έχουν ελάχιστες δυνατότητες αποθήκευσης. Για αυτό το λόγο, το μέλλον της αγοράς προμηνύεται δυσοίωνο και η τιμή του μαύρου χρυσού δέχεται πρωτοφανείς πιέσεις.