Ξεκινά η δοκιμασία για το GBP

Η σημερινή επικαιρότητα, στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, είναι απόλυτα αφιερωμένη στο δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου και στο ενδεχόμενο ενός Brexit. Οι σημερινές εξελίξεις θα κρίνουν, μεταξύ άλλων, και την πορεία του GBP για τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Ήδη, εν όψει του δημοψηφίσματος, το GBP/USD παρουσίασε σημαντική άνοδο τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Έφτασε, μάλιστα, στα υψηλότερα σημεία του 2016, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 1.4800. Γρήγορα, όμως, επηρεάστηκε αρνητικά και έπεσε κάτω από τα επίπεδα του 1.4750.

Η εικόνα αυτή αναμένεται να επαναληφθεί αρκετές φορές σήμερα, όσο τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Η σημερινή ημέρα, άλλωστε, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές και σε κάθε ζεύγος νομισμάτων που περιέχει το GBP. Προς το παρόν, άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις βρίσκουν τα δύο στρατόπεδα (αυτό του Bremain και αυτό του Brexit) μοιρασμένα και η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μάλιστα, αναμένεται να επισκιάσει οποιαδήποτε άλλη ανακοίνωση βρίσκεται σήμερα στο οικονομικό ημερολόγιο. Για παράδειγμα, η Ε.Ε. αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δείκτη PMI, ενώ οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν στοιχεία για τις νέες πωλήσεις ακινήτων και τα επίπεδα ανεργίας. Οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις μπορεί να εξυπηρετήσουν τους επενδυτές που πραγματοποιούν σύντομες συναλλαγές στην αγορά του forex, αλλά αναμένεται να παίξουν πολύ μικρό ρόλο στη γενικότερη σημερινή πορεία του GBP.