Πτώση στα χρηματιστήρια φέρνει η ελεύθερη πτώση της κινεζικής Evergrande

Οι δείκτες των χρηματιστήριων σε ολόκληρο τον κόσμο βρέθηκαν σε πτωτική πορεία, εξαιτίας της ανησυχίας που έχει κυριεύσει επενδυτές και αγορές για τις τελευταίες εξελίξεις. Οι κυριότεροι δείκτες των χρηματιστηρίων έπεσαν θύματα των ανησυχιών για την πορεία της κινεζικής εταιρείας real estate Evergrande, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα και έχει δει την αξία της μετοχής της να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών.

Η πορεία της κινεζικής εταιρείας έχει προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, με τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά να είναι εκείνα που έχουν να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Οι συνέπειες της υπόθεσης Evergrande στα διεθνή χρηματιστήρια

Η κορυφαία εταιρεία real estate Evergrande βρίσκεται εν μέσω ενός αγώνα για να συγκεντρώσει μετρητά, προκειμένου να εξοφλήσεις τους πιστωτές της και υπολογίζεται ότι χρειάζεται περίπου 305 δις δολάρια. Οι αγορές αμφιβάλλουν για το αν η εταιρεία θα καταφέρει να συγκεντρώσει το συγκεκριμένο ποσό και ετοιμάζονται για ένα σημαντικό χτύπημα στο κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι ανησυχίες των αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο είναι έκδηλες και από την πορεία των σημαντικότερων χρηματιστηρίων, στον απόηχο της υπόθεσης Evergrande. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, ο δείκτης Nasdaq έχει ήδη σημειώσει πτώση άνω του 3%, ενώ στο 2,6% κυμαίνεται και η πτώση στον Dow Jones και στον S&P 500.

Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει ήδη σημειώσει πτώση 0,86%, στο Παρίσι, ο CAC 40 έπεσε κατά 1,74%, στη Ζυρίχη, ο SMI έχασε 1,42%, ενώ στην Φρανκφούρτη, οι δείκτες DAX30 και Eurostoxx50 σημείωσαν πτώση 2,31% και 2,11% αντίστοιχα.