Πτώση του EUR έφερε το ιταλικό δημοψήφισμα

Οι Ιταλοί ψήφισαν ενάντια στην συνταγματική αναθεώρηση και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε την παραίτησή του, φέρνοντας σε πολιτική αβεβαιότητα τη χώρα και σε σημαντική πτώση την ισοτιμία του ευρώ (EUR).

Ήδη από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όταν ανακοινώθηκαν τα exit poll που έδιναν σημαντικό προβάδισμα στο “όχι”, η ισοτιμία του EUR δέχθηκε σημαντικό πλήγμα. Το EUR/USD υποχώρησε στο 1.0506, στα χαμηλότερο σημείο του τους τελευταίους 20 μήνες (από τον Μάρτιο του 2015). Ωστόσο, οι οικονομικοί αναλυτές κρίνουν πως η πτώση δεν ήταν όσο μεγάλη αναμενόταν στα χειρότερα σενάρια. Σε αυτό συνέβαλε ένα διαφορετικό χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα: η ήττα του εθνικιστή Νόρμπερτ Χόφερ στις αυστριακές εκλογές.

Σύντομα, μάλιστα, το EUR/USD ανέκαμψε ελαφρώς και βρέθηκε στα επίπεδα του 1.0655 και έπειτα σε αυτά του 1.0660, χάρη στα θετικά αποτελέσματα των οικονομικών ανακοινώσεων που πραγματοποίησε η Γερμανία. Αυτή τη στιγμή, όμως το ζεύγος έχει υποχωρήσει ξανά και βρίσκεται στην ισοτιμία του 1.0636.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το EUR εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση. Άλλωστε, την Πέμπτη αναμένεται να συναντηθούν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές έναντι του EUR.