Στραμμένα στην FOMC τα βλέμματα των αγορών

Η Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου είναι σημαντική ημερομηνία για όλες τις αγορές του forex, καθώς σήμερα συνεδριάζει η FOMC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς) των ΗΠΑ, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αυξηθούν τα επιτόκια των τραπεζών στη χώρα. Η ανακοίνωση που θα ακολουθήσει (στις 21:00 ώρα Ελλάδας) της συνεδρίασης αυτής, λοιπόν, αναμένεται να επηρεάσει κάθε ζεύγος νομισμάτων που περιέχει το αμερικανικό δολάριο.

Η σημασία της σημερινής συνεδρίασης θα φανεί ήδη από τα πρώτα λεπτά μετά την ανακοίνωση. Ανεξάρτητα, άλλωστε, από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, οι αναλυτές προβλέπουν πως θα επικρατήσει μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές, εξαιτίας της μεγάλης ρευστότητας που θα προκύψει (όλοι, άλλωστε, θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν τα αποτελέσματα της ανακοίνωσης της FOMC).

Η αύξηση της μεταβλητότητας, άλλωστε, έχει ήδη ξεκινήσει, στο δρόμο για την ανακοίνωση. Για το λόγο αυτό, οι επενδυτές καλούνται να δείξουν ψυχραιμία και προσοχή και να προετοιμαστούν για παν ενδεχόμενο. Για παράδειγμα, όσοι έχουν ανοιχτές συναλλαγές με ζεύγη που περιέχουν το USD ή ετοιμάζονται να ανοίξουν νέες, θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος μπορεί να αλλάξει σημαντικά, σε σχέση με άλλα ισχυρά νομίσματα.

Αν, για παράδειγμα, η FOMC ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων, το δολάριο θα ακολουθήσει ανοδική πορεία, η οποία μπορεί να ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη. Αντίστοιχα, αν η ανακοίνωση αφορά σε σταθερά επιτόκια (θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο), η αξία του δολαρίου θα πέσει σημαντικά, έως ότου επιχειρηθεί η απαραίτητη διόρθωση στην τιμή του.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, η σημερινή ημέρα συνοδεύεται από σημαντικό ρίσκο στις συναλλαγές που περιέχουν το αμερικανικό δολάριο. Για το λόγο αυτό, οι επενδυτές καλούνται να είναι προσεκτικοί και να τροφοδοτήσουν επαρκώς τους λογαριασμούς τους, ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν το περιθώριό τους.