Έδαφος επί των αντίπαλων νομισμάτων του κερδίζει το USD

To αμερικανικό δολάριο (USD) κινείται ανοδικά στην αγορά του forex τις τελευταίες ώρες, χάρη σε μια σειρά εξελίξεων που έχουν ευνοήσει την ενίσχυσή του επί των βασικών αντίπαλων νομισμάτων του. Η ενίσχυση της ισοτιμία του έχει προκαλέσει μείωση τόσο στο EUR/USD όσο και στο GBP/USD και πλέον οι επενδυτές αναμένουν ανακοινώσεις για τους δείκτες διαχειριστών αγορών (PMI) στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, προκειμένου να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Η αύξηση της ισοτιμίας του USD οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες, οι οποίοι φέρνουν τους επενδυτές πιο κοντά σε σχετικά ασφαλείς επενδύσεις. Μεταξύ άλλων, πολλοί επενδυτές αποφάσισαν να αποφύγουν την αγορά του χρηματιστηρίου, εξαιτίας των εξελίξεων με το Snapchat, ενώ έμειναν και μακριά από τις ευρωπαϊκές αγορές, εξαιτίας των δηλώσεων της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η άνοδος της ισοτιμίας του USD

Αυτή τη στιγμή, τα ζεύγη που περιέχουν το αμερικανικό νόμισμα, όπως το EUR/USD και το GBP/USD, κινούνται πτωτικά, εξαιτίας της ενίσχυσής του. Συγκεκριμένα, το πρώτο παραμένει υπό πίεση στα επίπεδα του 1.0650, ενώ το δεύτερο παραμένει κάτω από το 1.2600.

Και τα δύο ζεύγη έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν σε χαμηλότερα επίπεδα, εξαιτίας της ενίσχυσης του USD. Ειδικά στην περίπτωση του EUR/USD, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές, μετά τις άτολμες δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ. Αντίστοιχα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι προβλέψεις για την ανακοίνωση του δείκτη διαχειριστών αγορών (PMI) είναι απαισιόδοξες. Αντίστοιχες ανακοινώσεις, όμως, περιμένουμε και από την Ε.Ε. και από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναμονή από τους επενδυτές, προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Τέλος, ρόλο στην ενίσχυση του USD έπαιξαν και οι εξελίξεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Η μετοχή του Snapchat σημείωσε πτώση 30% στον τεχνολογικό δείκτη και οι επενδυτές αποφάσισαν να αποφύγουν το χρηματιστήριο και να προτιμήσουν το USD, επιτρέποντάς του έτσι να κερδίσει κι άλλο έδαφος.