Αναστροφή τάσης για το EUR/USD

Το EUR/USD ήταν ο δεύτερος μεγάλος νικητής των γαλλικών προεδρικών εκλογών (μετά τον Emmanuel Macron), καθώς ο εφησυχασμός τον αγορών απέναντι στο σενάριο του να επικρατήσει η ακροδεξιά Marie Le Pen ενίσχυσε σημαντικά το ευρώ (EUR) και το ζεύγος έφτασε στα υψηλά σημεία του 1.1022 την περασμένη Δευτέρα.

Η ανοδική τάση του EUR/USD, όμως, εξαντλήθηκε σύντομα και η ισοτιμία του έπεσε μερικές ώρες αργότερα στο 1.0922 και έπειτα (κατά τη διάρκεια της Τρίτης) στο 1.0863. Πολλοί πίστεψαν ότι η πτώση της ισοτιμίας θα ήταν προσωρινή, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί άρχισαν να πωλούν EUR/USD σε υψηλές τιμές, ώστε να εξασφαλίσουν κέρδη στην αγορά του forex. Όπως φαίνεται, όμως, η τάση έχει αναστραφεί και το ζεύγος κινείται με σταθερό ρυθμό πτωτικά.

 

Κρίσιμα εμπόδια τις επόμενες ημέρες

Το οικονομικό πρόγραμμα των επόμενων ημερών μοιάζει να θέτει αρκετά εμπόδια στην ενίσχυση του EUR και στην ανοδική πορεία του EUR/USD. Πρώτα απ’ όλα, οι πιθανότητες να προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ σε νέα αύξηση των επιτοκίων έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα αγορές και επενδυτές να προτιμούν να ενισχύσουν το αμερικανικό δολάριο (USD).

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, αναμένεται να μιλήσει σήμερα το μεσημέρι στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά μετά τη νίκη του Macron στις γαλλικές εκλογές. Αν και υπάρχουν προβλέψεις πως η ΕΚΤ θα ακολουθήσει για πρώτη φορά μετά από καιρό το παράδειγμα των ΗΠΑ και να προχωρήσει σε πιο επιθετική οικονομική πολιτική, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι στα σενάρια που ακούγονται.

Άλλωστε, η πολιτική που έχει ακολουθήσει η ΕΚΤ τους τελευταίους μήνες είναι άκρως συντηρητική και πολλοί πιστεύουν ότι δε θα αλλάξει κάτι εντυπωσιακά στο άμεσο μέλλον. Για αυτό το λόγο, οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν την ομιλία του Draghi και παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο EUR/USD, έχοντας σταθεροποιήσει την ισοτιμία του στα επίπεδα του 1.0890.