Επέστρεψε σε ανοδική πορεία η τιμή του πετρελαίου

Η μικρή πτώση που σημείωσε πριν μερικές ημέρες η τιμή του πετρελαίου ήταν προσωρινή και την Πέμπτη ο μαύρος χρυσός επέστρεψε σε ανοδική τροχιά, εξασφαλίζοντας κέρδη. Μια σειρά από εξελίξεις και προβλέψεις που αφορούν στη διάθεση του πετρελαίου ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την τιμή του.

Η βασικότερη από αυτές είναι η νέα έκθεση του ΟΠΕΚ, που προβλέπει άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης. Η πρόβλεψη αυτή, όπως είναι φυσικό, μεταφράστηκε αμέσως σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου, η οποία πλέον κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και συνεχίζει την ανοδική πορεία της.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην τιμή του πετρελαίου

Ήδη από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης, η τιμή του πετρελαίου ξεκίνησε να κινείται ανοδικά, με αποτέλεσμα να φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα. Συγκεκριμένα, το WTI είδε την τιμή του να αυξάνεται κατά 1,74%, στα $91,23 ανά βαρέλι, ενώ το brent σημείωσε αύξηση 1,38%, με την τιμή του να φτάνει στα $92,81.

Ένας βασικός λόγος για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου ήταν η δημοσίευση της νέας έκθεσης του ΟΠΕΚ. Η συγκεκριμένη προβλέπει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί, όσο οι ισχυρές οικονομίες του κόσμου επιστρέφουν στην ανάπτυξη και καταργούν τα μέτρα για την πανδημία. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού, όμως, έπαιξε και η ανακοίνωση των ΗΠΑ για μείωση των αποθεματικών πετρελαίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της EIA (Energy Information Administration), η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου έφερε μείωση κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια στα αποθεματικά της χώρας, όταν η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου έφερε αύξηση 2,1 εκατομμυρίων.