Παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η τιμή του χρυσού

Μπορεί ο χρυσός να μη βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, όπως συνέβαινε πριν μερικές ημέρες, αλλά η τιμή του παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται το πολύτιμο μέταλλο. Οι πιέσεις αυτές προέρχονται κυρίως από την προθυμία των επενδυτών να προτιμήσουν ρισκοβόρες συναλλαγές, διεκδικώντας περισσότερα κέρδη.

Εξαιτίας της τάσης αυτής, η τιμή του χρυσού βρίσκεται σήμερα κοντά στα χαμηλά των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, στα $1,273.04 ανά ουγκιά – ελάχιστα ψηλότερα από το χαμηλό των $1,270.11 της προηγούμενης Πέμπτης. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, πάντως, δεν προβλέπεται κάποια σημαντική άνοδος της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

Οι αιτίες της πτώσης του χρυσού

Βασική αιτία για τη μεγάλη πτώση της τιμής του χρυσού είναι το αίσθημα αισιοδοξίας για τις αγορές και η τάση για επενδύσεις υψηλού ρίσκου που έχουν οι επενδυτές. Στα παραπάνω έχει συμβάλλει τα μέγιστα η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου (USD), μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, το περασμένο Σάββατο, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που πρότεινε η κυβέρνηση Trump. H συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αποτελούσε έναν από τους πυλώνες της προεκλογικής εκστρατείας του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ και οι καθυστερήσεις επηρέαζαν αρνητικά την πορεία του δολαρίου. Πλέον, όμως, οι μεταρρυθμίσεις έχουν μπει στην τελική ευθεία και η αμερικανική οικονομία ετοιμάζεται για ενίσχυση, η οποία με τη σειρά της βλάπτει την πορεία του χρυσού. Άλλωστε, το πολύτιμο μέταλλο ενδείκνυται για περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας, όταν το ρίσκο σε άλλες επενδύσεις είναι μεγάλο.