Σε ανοδική πορεία βρίσκεται το GBP/USD

Το GBP/USD πραγματοποίησε αντιστροφή της πορείας του στην αγορά του forex και πλέον κινείται πάνω από τα όρια του 1.2700, χάρη στην αισιοδοξία που έφεραν στους επενδυτές κάποιες νέες ανακοινώσεις. Οι νέες δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, που θέλουν οπωσδήποτε συμφωνία για το Brexit, αλλά και οι επερχόμενες ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης για τους μισθούς του Ηνωμένου Βασιλείου φέρνουν μια αισιοδοξία στους επενδυτές, η οποία ανακόπτεται μόνο από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Χάρη στην άνοδο που παρουσίασε η ισοτιμία του, πάντως, το GBP/USD ξέφυγε από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών. Θυμίζουμε ότι χθες βρέθηκε ακόμα και στο 1.2674, το χαμηλότερο επίπεδο από την 23η Ιουλίου. Ωστόσο, οι νέες εξελίξεις έφεραν άνοδο στην ισοτιμία του ζεύγους και αισιοδοξία στους επενδυτές.

Θετικό το κλίμα για το GBP/USD

Οι παράγοντες που έφεραν σε υψηλότερα επίπεδα την ισοτιμία του GBP/USD ήταν αρκετοί και σχετίζονται κυρίως με τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλωστε, το αμερικανικό δολάριο (USD) δεν έχει χάσει την ιδιότητά του ως καταφύγιο σε περιόδους κρίσης. Ωστόσο, οι επενδυτές δείχνουν εμπιστοσύνη στην αγγλική στερλίνα (GBP), κυρίως μετά τη δήλωση του Ευρωπαίου επικεφαλής των συνομιλιών για το Brexit, Michel Barnier, o οποίος τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να καταλήξει σε συμφωνία. Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις του Rishi Sunak για τα νέα μέτρα στήριξης των μισθών του Ηνωμένου Βασιλείου και οι προβλέψεις είναι θετικές.

Από την άλλη, η άνοδος της ισοτιμίας του GBP/USD δε θα μπορούσε παρά να είναι περιορισμένη. Άλλωστε, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα με την εξάπλωση της πανδημίας, αφού ανακοίνωσε ρεκόρ κρουσμάτων κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.